34,2515$% 0.16
37,1654€% 1.11
44,6402£% 1.14
2.963,46%1,32
2.695,80%1,33
8.937,53%0,85
Türkiye’de oto tamiri sektöründe yaşanan eleman eksikliği sorunu, her geçen gün daha da derinleşiyor. Usta tamirciler, işlerini devredecek çırak ve kalfa bulmakta büyük zorluk çekiyor. İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, çırak sayısındaki düşüşün sektörün geleceği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, sanayide yetişmiş eleman eksikliğinin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri haline geldiğini belirtti.
Keskin, anne-babaların çocuklarını daha rahat bir yaşam sunabilmek adına beyaz yakalı sektörlere yönlendirmesinin büyük bir yanılgı olduğunu ifade etti. Mavi yakalı işlerin gelir seviyesinin, beyaz yakalıları geride bıraktığını vurguladı. Ustalığın önemine değinen Keskin, “Büyük sanayileri bile sahipleri değil, ustalar yönetir. Türkiye’nin geleceği, çırak-kalfa-usta müfredatından ve Ahi Evran kültüründen geçer. Maalesef bu kültürden yoksunuz.” dedi.
Geçmişte ilkokul çağındaki çocukların yaz tatilinde çıraklık yaparak mesleğe adım attığını hatırlatan Keskin, günümüzde ise 12 yıllık zorunlu eğitimin 17-18 yaşında sona erdiğini, bunun da sektörlere ara eleman yetiştirilmesinin önünü tıkadığını kaydetti. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için meslek okullarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Keskin, “Meslek okullarının sayısının artırılması, bu işin önünü açmak için şart. Yalnızca oto tamiri sektöründe değil, tüm sektörlerde meslek okullarının güçlendirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Keskin, otomotiv sektörünün önemini kaybetmeyecek mesleklerden biri olduğunu belirterek, “Yabancı ülkelerden gelen gençler burada çıraklık yapmaya başladı. Eğer bu meslekler elimizden kayıp giderse, yazık olur. Bu çocuklar ülkelerine döndüklerinde mesleği icra edecek usta bulamayız.” dedi.
Maslak’taki İstanbul Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde 45 yıldır ustalık yapan Rasim Çekerekli, 12 yıllık zorunlu eğitimin ardından 18 yaşındaki bir gencin meslekte yetiştirilmesinin zorluğuna dikkat çekti. Kaliteli eleman yetiştirilmesi için meslek liselerine verilen önemin artırılması gerektiğini kaydeden Çekerekli, “Onlarca üniversite mezunu işsizken, bizim meslekte yetişen yok.” ifadesini kullandı.
Meslek liselerinde yapılan düzenlemelerle birlikte öğrencilerin haftada bir gün okula gidip, diğer dört günde atölyelerde çalışabildiğini hatırlatan Çekerekli, “Çocuklar hem pratik hem teorik bilgi alıyor. Ayrıca bu yasayla çocukların sigortası ve asgari ücretin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Bu sayede çocuk hem küçük yaşta para kazanma alışkanlığını elde ediyor hem de sanatını öğreniyor.” dedi. Çekerekli, okul bittiğinde çocukların liseden diploma ve ustalık belgesi alacaklarını, bu belgenin Avrupa çapında geçerli olduğunu belirterek, anne-babalara çocuklarını meslek liselerine yönlendirmeleri konusunda çağrıda bulundu.
Otomotiv sektöründeki her alanda yetişmiş çırak bulmanın zorlaştığını ifade eden Çekerekli, “Herkes masa başı müdürlüğü ya da bankacılık istiyor. Ancak 85 milyonluk bir ülkede geleceğin sanatkarları bizim elimizde. Sanatkar kesimi ne kadar güçlü olursa, ekonomimiz de o kadar güçlenecek.” dedi.
3 oğlundan birinin otomotiv mezunu olduğunu ancak çocuklarının kendisiyle çalışmadığını belirten Çekerekli, bu mesleğin cazibesini gençlerin anlatması gerektiğini dile getirdi. Eleman yetişmediği için ustaların da yetişmediğini vurgulayan Çekerekli, “Bu gidişle, 10 yıl sonra arabanızı tamir edecek bir usta bile bulamayacaksınız.” şeklinde konuştu.
İhsan Tanrıverdi, yaklaşık 45 yıldır kaportacılık yaptığını ve 63 yaşında hala çalıştığını belirterek, “Bizden başka usta yok, yetişmiyor. Biz de kapatsak sanayi olduğu gibi gidecek.” dedi. Mesleğe 1982 yılında başlayan Erdal Özdağlar, günümüzde çırakların cep telefonlarıyla fazla vakit geçirdiklerini, bu durumun öğrenmelerine engel olduğunu aktardı. Usta Cemal Şahin ise, kendilerine tamirci gözüyle bakıldığı için gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini kaydetti. Şahin, “Bir ressam değerli ama ben de araba yapıyorum. Parçalamış bir arabayı orijinal haline getiriyorum ama bunun değeri yok.” ifadelerini kullandı.
Ayhan Zaglı, 45 yıllık ustalığına rağmen, eski dönemde her dükkanda 10 çırak varken, günümüzde çırak bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini anlattı. “3 oğlum var. Uzun okul dönemleri nedeniyle hiçbirini mesleğe sokamadım. 16-17 yaşındaki çocukları buraya nasıl getireyim? Hiçbiri çalışmıyor. Son nesiliz. Sanayide 3 bin 500 dükkan varsa, hiçbirinde 20 yaşında bir adam bulamazsınız.” dedi.
Zaglı, gençlerin yapması gereken işi kendilerinin yaptığını belirterek, “Şu koskoca atölyede 30 arabanın içinde sadece 2 kişiyiz. Sonumuz iyi değil.” dedi. İyi ustaların yetişmesi için çocukların 10-12 yaşlarından itibaren sanayide olmaları gerektiğini vurgulayan Zaglı, “Eskiden bir sanayide her 5 yılda bir 100 sanatkar çıkardı. Şimdi atölyeleri dolaşın, bir tane çırak bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.
AA Kaynak: Timetürk
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Terörle Mücadele ve Türkiye Yüzyılı Vurgusu