34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz günlerde başlayan duruşmalar, 3. gününde tutuklu sanıkların Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nden cezaevi nakil araçlarıyla adliyeye getirilmesiyle devam etti. Güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen duruşmaya katılanlar, adliye önünde ve içerisinde yapılan detaylı aramalardan sonra duruşma salonuna alındı. Tutuklu sanıklar arasında amca Salim, anne Yüksel, ağabey Enes Güran ve Narin’in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi’ne gizlediğini soruşturma aşamasında itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile avukatları duruşmada yer aldı. Duruşma, görüntü kayıt cihazlarıyla kaydediliyor.
Davanın 3. gününe, tanıkların dinlenmesiyle başlandı. Önceki gün, tutuklu 4 sanık ile baba Arif Güran ve Nevzat Bahtiyar’ın eşi de dinlenmişti. Duruşmanın bu aşamasında, Güran ailesinin avukatları tarafından talep edilen 9 yeni tanık adliyeye geldi. Mahkeme başkanı, Güran ailesinin talep ettiği Dara bölgesine ait görüntülerin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandığını ve mahkemeye sunulduğunu bildirdi. Baba Arif Güran, cinayeti çözmek için en önemli delilin askeri üs bölgesine ait kameralar olduğunu ifade etmişti.
Duruşma sırasında Eski Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Baran Güran’a sorular yöneltmeye başladı. Eren, “Adli Tıp’ta, hayatın en güzel kokusuna sahip bir çocuğun getirildiği hali izlemek zorunda kaldım. Sana teşhis yaptıracaklardı, ‘Baran, görme’ dedim” şeklinde ifadeler kullandı. Bu sözler üzerine baba Arif Güran gözyaşlarına hakim olamadı. Aile avukatları ve baba Güran, Eren’in bu sözlerine sert tepki gösterdi.
Arif Güran, Eren’e “Benim ömrüm, hayatım, kızımdır. Neyin peşindesin? Ne yapmaya çalışıyorsun?” dedi. Eren ise “Baran’la birlikte Adli Tıp Kurumu’nun önündeydim. Ben de bir babayım. Neyin peşindeyim? Gerçeklerin peşindeyim. O kızın otopsisinde 3 gün boyunca kokusu üstümdeydi” yanıtını verdi. Bu esnada fenalaşan Arif Güran, duruşma salonundan çıkarıldı ve hastaneye kaldırıldı. Tedbir amaçlı hastaneye götürülen Güran’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Kardeşi Enes Güran ile cezaevinde yaptığı konuşmayı hatırlatan Eren, “Kardeşin ısrarla kamerayı soruyor, sen de ‘İki kişi çıkmış’ diyorsun. Dosyada görmedim, sen nerede gördün o kamerayı?” diye sordu. Baran Güran, “18 yaşında, kendini savunacak durumda değil. Orada ‘Dik dur’ dedim. Hayır, sosyal medyada gördüm” yanıtını verdi. Baran, daha sonra, “Bence kardeşim tepeye çıktığı zaman bu pislik tarafından kaçırıldı. Benim ailem hayatı boyunca karakolda ifade veren bir aile değil” ifadelerini kullandı.
Tanık olarak dinlenen Osman Güran, olay gününü anlatarak, “Enes’le Narin kaybolduktan sonra görüştüm. Patikadan yengem, ‘Narin kayboldu’ dedi. Olay günü yaşananlar neticesinde, Muhammed yol üzerinde bir terlik buldu. Yaşlılar yukardayken, ‘Kolluk evden çıkın, sadece aile kalsın’ denildi. O esnada yaşlıları arabaya alıp aşağı götürdüğünde unuttuğunu söyledi.” dedi. Diğer tanıklar da benzer ifadelerle olayın detaylarını aktardılar.
Duruşmada, sanık amca Güran’ın telefonundaki dinleme programının gece yarısı silindiği ortaya çıktı. Mahkeme Başkanı, “Sen de çok zekisin, sen bu salondaki herkesi suya götürüp susuz getirirsin. O tarihte işine yarayacak o programı sildin” diyerek sanığı sorguladı. Ayrıca, gizli tanık ifadeleri hakkında da açıklamalarda bulunarak, mahkemeye ulaşan gizli tanık ifadesi olmadığını belirtti.
Tanık olarak dinlenen Yüksel Güran’ın kardeşi Yasemin Gül, olay günü yaşananları aktararak, “Kadınların olduğu bir kavga sırasında, Maşallah Kürtçe beddualar etti” dedi. Bu olay, duruşmada gergin anlara neden oldu. Diğer tanıklar, Narin’in kaybolduğu gün ve sonrasındaki gelişmeler hakkında bilgi verdiler.
Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan Narin Güran’ın cesedi 8 Eylül’de bulunmuştu. Mahkeme, duruşmaya katılan avukatlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve diğer ilgililerle devam ediyor. Duruşmaların devamında, olayın seyrini değiştirebilecek yeni tanıkların dinlenmesi bekleniyor.
Kahramanmaraş Depremleri ve Maraş Fay Zonu Üzerine Bilimsel İncelemeler