34,5490$% 0.19
36,0155€% -0.62
43,3429£% -0.53
3.005,79%1,49
2.706,67%1,32
9.549,89%1,94
Yükselen döviz kurları ve altın fiyatları, vatandaşların varlıklarını değerlendirmek için döviz bürolarına yönelmesine neden oldu. Bu durum, döviz bürolarında uzun kuyrukların oluşmasına yol açarken, bazı dolandırıcılar da durumu fırsat bilerek sahte doları piyasaya sürmeye başladı. Son zamanlarda, döviz büroları, özellikle 50 dolarlık banknotlarda sahtecilik uyarısı yapıyor.
Makineyi Atlatan Sahte Dolarlar
Üretilen sahte dolarlardaki profesyonellik, para sayma makinelerinin bu banknotların gerçek olmadığını ayırt edememesiyle kendini gösteriyor. Ayrıca, para kontrol kalemleri de yetersiz kalıyor. Döviz büroları, sahte parayı tespit etmenin zorluğuyla karşı karşıya kalınca, bu sahte banknotların alımını durdurma kararı aldı.
Döviz Bürosu Sahibi Oğuzhan Uzun’un Açıklamaları
Döviz bürosu sahibi Oğuzhan Uzun, konuya ilişkin şunları belirtti: “50 dolarlık banknotlarda ciddi bir sorun var. Piyasada mevcut olan 50 dolarlık sahte banknot sayısı oldukça fazla. Biz de bu sebepten ötürü 50 dolarlık banknotların alış satışını durdurduk. Sahte parayı kolayca kabul ettikleri için dolandırıcılar, bu durumu rahatlıkla kullanabiliyor. Bugün bile 100 dolarlık banknotlar arasında sahte olanları gördük; toplamda 300 dolara yakın sahte para geldi.”
50 Doları Almama Kararı
Birçok döviz bürosu, bankaların para sayma makineleri tarafından bile tespit edilemeyen sahte 50 dolarlık banknotlar için önlem alarak, bu banknotları kabul etmemeye karar verdi. Oğuzhan Uzun, “Kalpazanlar, en ince ayrıntıları dahi düşünerek ürettikleri dolarlarda, kontrol şeridi gibi pek çok güvenlik önlemini taklit etmiş durumda. Bu nedenle, bu dolarlara gerçeğinden ayırt etmek neredeyse imkânsız. Hatta yazılım güncellemesi yapılmamış para sayma makineleri bile sahte doları tespit edemiyor.” şeklinde ifade etti.
Neden 50 ve 20 Dolar Tercih Ediliyor?
Dolandırıcıların neden özellikle 50 ve 20 dolarlık banknotları tercih ettiğine de değinen Uzun, “Daha az miktarda parayla işlem yapıldığında geri dönüşümü daha kolay oluyor. Örneğin, bir alışveriş yaptığınızda 50 dolarlık bir banknotun geri dönüşümü daha pratikken, 10 dolarlık banknotlar için bu durum daha zorlaşıyor. 100 dolarlık banknotlar ise daha fazla dikkat çekiyor. Bu sebeple, 20 ve 50 dolara karşı daha az dikkat gösteriliyor.” dedi.
Uzun, “Teknik açıdan vatandaşlarımız bu durumu anlamakta zorlanabilir. Dikkatli olmaları ve döviz büroları ile bankalardan alışveriş yaparken güvenilir yerlere yönelmeleri gerekiyor. Geri kalan teknik detayların kağıt üzerinden anlaşılması ise oldukça zor.” dedi.
Kaynak: Timetürk
HÜRJET’in İkinci Prototipi Havalandı