35,0231$% 0.09
36,7321€% 0
44,5402£% 0.12
2.969,35%-0,14
2.638,53%-0,18
9.915,76%-0,95
Piyasada sahte 50 ve 100 dolarla ilgili tedirginlik devam ediyor. Vatandaşların sahte ile gerçeğini ayırt edemediği bu dolarlara dair iddialara göre, sahte paralar sayma makinelerinden de geçebiliyor. Bakırköy’de tekstil işiyle uğraşan Cihan Ş., sahte dolar kullanan dolandırıcılar tarafından mağdur oldu.
Cihan Ş.’nin Bakırköy’deki dükkanına 26 Kasım Salı günü saat 20.30 civarında toptan alışveriş yapmak için 3 kişi geldi. Alışveriş yapan müşteriler, ödemeyi dolarla yapacaklarını belirtti. Ticaretin aksamaması için Cihan Ş., 15 bin doları kabul etti. Ancak, dolarları döviz bürosuna götürdükten sonra burada sahte oldukları belirtildi. Bunun üzerine mağdur, bu kez bankaya gitti ve bankanın da dolarların sahte olduğunu ifade etmesinin ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Cihan Ş.’nin Açıklamaları
Cihan Ş., yaşadığı durumu şöyle anlatıyor: “Ödeme dolar olarak geldi. Tabii istemedik, Türk lirası istedik. O esnada döviz büroları kapalıydı, mecburen almak zorunda kaldık. Dolarları 4 kez makineden geçirdik, 4 defa bizzat kendim geçirdim ve her defasında geçti. Mecburen almak zorunda kaldık, ticaretin devam edebilmesi için.” dedi.
Döviz Bürosu ve Bankanın Tepkisi
Cihan Ş. sözlerine şöyle devam etti: “Ertesi gün çalıştığımız döviz bürosuna gönderdik dolarları, orada sahte olduğu söylendi, inanamadım. Mecbur kaldım, aldık dolarları bankaya götürdük. Bankada da bu dolarların sahte olduğunu söylediler. Yıllardır çalıştığımız bankaydı, bizzat banka müdürü geldi. ‘Dolarlar sahte, bunu savcılığa bildirin, suç duyurusunda bulunun’ dediler. Banka da aynı şeyi söyleyince avukatımızı aradık ve suç duyurusunda bulunduk. Mağduruz, adalet bekliyoruz, devletimizden yardım bekliyoruz. İnşallah bir an önce mağduriyetimiz giderilir.”
Avukatın Bilgilendirmesi
Cihan Ş.’nin avukatı Burak Mert Aktaş, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı: “Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı sahte olarak üreten, nakleden, ülkeye sokan, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin liraya kadar da adli para cezasıyla cezalandırılıyor. Eğer sahteliğini bilerek parayı kabul ederseniz, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıyla karşılaşabilirsiniz.” dedi.
Sahte Dolarla Karşılaşanlar İçin Öneriler
Avukat Aktaş, sahte dolarla karşılaşanların yapması gerekenleri de sıraladı: “Burada vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken en önemli konu, sakin kalmaları ve kişinin tespit edilmesinin önemli olduğunu unutmamalarıdır. Kesinlikle aldığınız parayı, aldığınız kişiye iade etmemelisiniz. Bu durumun en kısa sürede emniyet güçlerine bildirilmesi gerekiyor çünkü bu, bir örgütün veya şebekenin aranan bir failinin ortaya çıkmasında önemli bir veri olabilir.” dedi.
Aktaş, müvekkilinin durumunu şöyle özetledi: “Ticaretten kaynaklanan bir sahte dolar alım işlemi gerçekleşti. Kendisi, banka ve döviz bürosu yetkilileri tarafından uyarıldıktan sonra bizlere haber verdi. Gerekli suç duyurularında bulunduk ve süreci takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Beylerbeyi’nde Tur Teknesinde Yangın Paniği