35,0804$% 0.1
36,5569€% 0.52
44,3079£% 0.45
2.950,94%1,07
2.613,89%0,85
9.858,56%-0,58
Bilim dünyası, önemli bir değerini daha kaybetti. Prof. Dr. Banu Onaral’ın cenazesinin, yarın Philadelphia Friends South Western Burial Ground’da toprağa verileceği öğrenildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından Onaral’ın vefatı nedeniyle bir paylaşımda bulundu. Kacır, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Bilim dünyamızın kıymetli ismi Prof. Dr. Banu Onaral, dedesi merhum Nuri Demirağ gibi ülkemiz için çok çalışan bir insandı. Bugün kaybettiğimiz Banu Onaral hocamıza Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve bilim camiamıza başsağlığı diliyorum.”
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da, Onaral’ın vefat haberini derin bir üzüntüyle karşıladığını belirtti. Bayraktar, sosyal medya hesabından şunları paylaştı:
“Prof. Dr. Banu Onaral hocamızın vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrendim. Türk havacılığının öncüsü Nuri Demirağ’ın torunu olan hocamız, tıpkı değerli dedesi gibi ülkemizin bağımsızlığına tutkuyla bağlı, vatansever bir bilim insanıydı. Kendisini tanımış olmaktan her zaman onur duyduğum hocamız, bilim dünyasına sayısız katkı sunan ve pek çok bilim insanı yetiştiren örnek bir şahsiyetti. Kıymetli hocama Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.”
Prof. Dr. Banu Onaral, eğitim hayatına Notre Dame de Sion Lisesi’nde başladı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği eğitimi aldı. 1978 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Biomedikal Mühendislik Doktorasını tamamladı. ABD’deki Drexel Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesini kurarak burayı 2015 yılına kadar başarıyla yönetti.
Ocak 2015’ten itibaren “Küresel İnovasyon Ortaklıkları” Rektör danışmanlığı görevini üstlendi. Onaral’ın akademik çalışmaları, işlevsel beyin görüntüleme, ultrason, optik yoğunluklu biyomedikal sinyal işleme ve karmaşık sistemler üzerine yoğunlaşmıştır. Araştırma grubuyla birlikte, işlevsel optik beyin görüntüleme alanında öncü AR-GE programları yürütmüştür.
Onaral, ABD’deki Ulusal Bilim Vakfı, Ulusal Sağlık Vakfı, Federe Havacılık Kurumu, Deniz Kuvvetleri Araştırma Ofisi, Deniz Piyadeleri ve DARPA gibi Savunma Bakanlığına bağlı araştırma kurumları tarafından desteklenen geniş kapsamlı araştırma projelerine liderlik etti. Ayrıca, çok sayıda doktora ve yüksek lisans öğrencisine tez danışmanlığı yaparak bilim dünyasına katkıda bulundu.
2019 yılında TEKNOFEST İstanbul’da, dedesi Nuri Demirağ’ın tasarladığı Nu. D36 uçağının sanal gerçeklik (VR) simülasyonunu deneyimlemişti. Onaral, bilim dünyasında bıraktığı derin izlerle her zaman anılacaktır.
Kaynak: Timetürk
Dilencinin Yüzsüzlüğü Sosyal Medyada Tepki Çekti