35,1938$% -0.14
36,6478€% -0.23
44,2215£% -0.09
2.960,77%-0,06
2.620,55%0,16
9.916,22%2,52
Hepimizin telefon numarası, tanıdıklarımızın yanı sıra dolandırıcıların da eline geçebilir. Bu durum, dolandırıcıların hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırıyor. Siber güvenlik şirketi ESET, WhatsApp dolandırıcılıklarına karşı dikkat edilmesi gereken noktaları araştırdı ve birkaç öneri sundu. Bu konuda bilinçlenmek, dolandırıcılıkların önüne geçmek için oldukça önemli.
WhatsApp kullanıcıları dolandırılma riski taşımaktadır. Dolandırıcılar, genellikle belirli bir kullanıcıyı hedef almazlar; bunun yerine, geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlayan bir deneme yanılma yöntemi kullanırlar. Bu strateji, bazı kişileri kandırmayı umarak birkaç kişi üzerinde denemeler yapmayı içerir. Ne yazık ki, çoğu zaman bu dolandırıcılık girişimlerinde başarılı olabiliyorlar. Dünya genelindeki yetkililer, milyonlarca dolarlık zarar bildiren dolandırıcılık raporları alıyor.
Bir gün telefonunuza gelen bir “bip” sesiyle birlikte, Microsoft, Google veya WhatsApp’tan geldiği iddia edilen bir kimlik doğrulama kodunu içeren kısa mesaj alabilirsiniz. Bu mesajı dikkate almayabilirsiniz, ancak hemen ardından rehberinizdeki birinden gelen bir WhatsApp mesajı dikkatinizi çeker. Mesaj, “Kod yanlışlıkla sana gönderildi” gibi bir şey olabilir. Buradaki dolandırıcının amacı, kimlik doğrulama için gerekli olan SMS kodunu alarak çevrimiçi hesabınıza erişim sağlamaktır. Eğer bu kodu paylaşırsanız, dolandırıcı bilgileriniz çalabilir ve hatta sizi taklit edebilir.
Bilinmeyen bir numaradan gelen bir mesajda, arkadaşınızın acil bir ödeme için sizden para istediğini duyabilirsiniz. Mesaj, genellikle “Merhaba, bu benim yeni numaram” şeklinde başlar. Dolandırıcı, arkadaşınızın ya da yakınınızın kimliğine bürünerek güven oluşturmak için çaba sarf eder. Farkına varmadan, geri almanız mümkün olmayan bir miktar parayı gönderebilirsiniz. Aynı dolandırıcı, çevrenizdeki diğer aile üyelerini de hedef alabilir, bu yüzden onları da bilgilendirmekte fayda var.
Bazı dolandırıcılar, sizden doğrudan para istemektense kişisel bilgilerinizi elde etmeye çalışabilirler. Bu, doğrudan para kaybetmekten daha az riskli görünebilir, ancak uzun vadede çok daha kötü sonuçlara yol açabilir. Örneğin, bazı yasal hizmetler, WhatsApp aracılığıyla müşteri desteği sunar. Dolayısıyla bankanızın sizi “müşterileri etkileyen dolandırıcılıklar” hakkında uyarması ve kişisel verilerinizi doğrulamak için bir form doldurmanızı istemesi, ilk anda tuhaf gelmeyebilir. Ancak bu, bankacılık kullanıcı bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir.
İyi niyetle bir yardım kuruluşunu desteklemek elbette onurlu bir davranış. Ancak, kriz zamanlarında dolandırıcıların bu iyi niyetimizi kötüye kullanma olasılığı oldukça yüksektir. Dolandırıcılar, “iyi bir amaç için” bağış yapmanızı sağlamak için her türlü görüntü ve mesajı kullanmaktan çekinmezler. Bu dolandırıcılıklar genellikle sahte web siteleri ile desteklenir ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla hızla yayılır. Dolandırıcılar, doğal afet veya hastalık kurbanlarına yardım ettiklerini iddia ederek duygusal taktikler kullanır ve bu yolla insanlardan para toplamaya çalışırlar. Dolayısıyla, herhangi bir bağış yapmadan önce, kuruluş hakkında detaylı bir araştırma yapmak ve talebin yabancı numaralardan geliyorsa dikkatli olmak önemlidir. En iyi yol, hayır kuruluşu ile doğrudan iletişime geçmek ve talebin yasal olup olmadığını doğrulamaktır.
WhatsApp üzerinden size mesaj atan bir yabancının dolandırıcı olabileceğini her zaman aklınızda bulundurun. Mümkünse, tanımadığınız kişilere yanıt vermekten kaçının. ESET uzmanları, aşağıdaki önlemleri almanızı öneriyor:
Kaynak: Timetürk
Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı’nın Suç Aydınlatmadaki Önemi