Selçuk Türkoğlu’nun Konuşması
Aytaç Cihan/ Bursa – İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Bursa İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. İşte Türkoğlu’nun konuşmasından satır başları:
Sayın Başkan, Kıymetli Basın Mensupları, Değerli Dostlar;
Yarın 2024 yılını geride bırakıp, yeni bir yıla, 2025’e merhaba diyeceğiz. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki, milletimizin yeni bir yıla girmekle ilgili farklı bir heyecan veya coşku yaşadığını gözlemleyemiyoruz. Hatta bu heyecanın kaybolmasını bir kenara bırakın, vatandaşlarımız neredeyse yeni yıllara dair umudunu ve geleceğe dair o saf duygularını unutmuş durumda.
Daha dün, “Nerede o eski bayramlar?” diyorduk. Şimdi ise buna “Nerede o eski masum yılbaşı heyecanları, coşkuları, eğlenceleri?” demeye başladık. 23 yıllık AK Parti iktidarı, insanlarımızın yaşama sevincini adeta köreltti. Düşünebiliyor musunuz? Bu ülkede, sıradan bir süslü çam ağacına saldıran bir anlayış bu iktidar döneminde hortladı! “Mutlu yıllar” yazılarıyla süslenmiş evlerin ve iş yerlerinin camlarına nefretle bakan, taş atan bir nesil türedi. Bu iktidar, vatandaşı çile çekmeye, zulüm görmeye ve binbir dertle yaşamaya alıştırdı. Gülmeyen yüzler, espri yapmayı unutan insanlar yarattı ve derdi, tasayı, üzüntüyü kanıksayan bir toplum yapısı oluşturmayı başardı. Şimdi ise ektiği bu zehirli tohumların semeresini biçiyor.
Bu ahval ve şerait içinde şahsen ben, 2024 yılı boyunca da, Partimle birlikte “İYİ İNSAN, İYİ TOPLUM” hedefinde ilerlemeye gayret gösterdim. Milletvekilliğinin omuzlarıma yüklediği “KAMUSAL SORUMLULUK” bilinciyle, Bursa’ma ve ülkemize hizmet etmeye çalıştım. Sadece yaşadığım şehrin değil, 81 ilimizin milletvekili olmam gerektiğini bilerek, özveriyle ama severek, isteyerek millete hizmet yolunda koşmaya devam edeceğim.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, göreve başladığım günden bu yana toplamda 114 Soru Önergesi, 13 Araştırma Önergesi verdim. Son bir yılın rakamlarına bakacak olursak, 114 soru önergesinin 63’ü, 13 soru önergesinin 9’u 2024 yılına ait çalışmaları kapsıyor. Meclis Genel Kurulu’nda ise bugüne kadar toplam 102 kez konuşma yaptım. Ayrıca üyesi bulunduğum komisyonlarda da gündemdeki konularla ilgili 17 kez söz alarak; eleştiri, durum tespiti ve çözüm yolu önerileri içeren konuşmalar gerçekleştirdim.
Bursa ile İlgili Verdiğimiz Soru Önergeleri
- Bursa’nın Bitmeyen Hastanesi (Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi) Konusunu Meclis’e Taşıdık: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimler öncesinde açılışını yaptığı ancak bir türlü hizmete giremeyen Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin bitmeyen inşaatını meclis gündemine taşıdık. 300 milyon liraya tamamlanacağı söylenirken, devletin yaklaşık 2 milyar lira zarara uğratılacağına dikkat çektik. Aynı hastanede hakları ödenmeyen ve çatıya çıkarak eylem yapan taşeron işçilerinin yanında olduk.
- Yüsra Bebek Konusu: Bursa Şehir Hastanesi’nde hayatını kaybeden Yüsra Bebek’in neden öldüğünü sorguladık. Hastaneye alerjik nezle şikayetiyle gelen bebeğe yanlış serum verilmesi ve sonrasında hatalı tedavi uygulanmasıyla ilgili iddiaları gündeme getirdik.
- Şaibeli Sağlık İhaleleri: Bursa Sağlık İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ilaç ve tıbbi malzeme ihalelerinin, İktidar Partisi il yöneticilerine veya onlarla bağlantılı kişilere verilmesini irdeledik. Örneğin, tüm Bursa’ya yetecek 50 milyon liralık kemoterapi tedavi ilacı ihalesinin yalnızca Şehir Hastanesi ihtiyacı için bir AKP’li yöneticinin şirketine verildiğini sorguladık.
- 3 Bin Konutluk Carrefour Projesi Bursa’ya İhanettir Dedik: Bursa’daki yerel yönetimler ve yetkili kurumlar bypass edilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çürük raporu verilerek 3 bin konutluk projenin önünün siyasi olarak açılmasını Meclis’e taşıdık.
- Beton Santraline İtiraz Ettik: Bursa’nın Nilüfer ilçesinde kaçak faaliyet gösterdiği iddia edilen ancak bir türlü yıkılamayan beton santraline ilişkin önemli bir sancıyı durdurduk. Her seferinde mühürü sökülerek çevreye zehir saçmaya devam eden santrali Meclis gündemine getirerek, kalıcı olarak mühürlenmesini ve bölgeden kaldırılmasını talep ettik.
- Deliballılar Köyü Meselesi: Bursa’nın Orhaneli ilçesinde tartışmalı bir değerlendirmeyle sit alanı statüsüne alınan Deliballılar köyünün, söz verilen restorasyonun yapılmaması ve vatandaşların bir çivi çakmasının yasak olması nedeniyle 200 haneden 30 haneye düşmesini ilişkilendiren bir soru önergesi verdik.
- Şehir Hastanesindeki Yolsuzluk Konusu: Bursa Şehir Hastanesinde yapılan ve yargıya taşınan ameliyatta kullanılmış gibi gösterilen tıbbi malzemelerin satılarak 400 milyona yakın haksız kazanç elde edildiği iddialarını sorguladık. Başhekimin halen görevde olmasının, soruşturmanın selametine aykırı olduğuna vurgu yaptık ve Menzil cemaatinin bu karardaki etkinliğini sorguladık.
- Borusan’da İşçi Kıyamını Sorguladık: Bursa’nın Gemlik ilçesindeki Borusan Liman fabrikasında sendikalı oldukları gerekçesiyle işçilerin işten çıkarılmasını TBMM gündemine taşıdık.
- İznik Boyalıca’daki Ölüm Kavşağına Acil Proje İstedik: Bursa’nın İznik ilçesine bağlı Boyalıca Mahallesi’nin girişinde sık sık meydana gelen trafik kazalarını gündeme taşıdık. Bölgeye kavşak yapılması konusunda yetkili kurumları göreve çağırdık.
- Aynı Bölgeye Ambulans Noktası Talebinde Bulunduk: Aynı Boyalıca köyü için Sağlık Bakanlığına bir soru önergesi vererek bölgeye hitap etmek üzere bir ambulans noktası tespit edilmesini ve bir sağlık ekibi bulundurulmasını gündeme taşıdık.
- Büyükşehir’in Reklam Harcamalarını Sorguladık: Alinur Aktaş yönetimindeki Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mustafa Dündar yönetimindeki Osmangazi Belediyesince yapılan reklam, ilan ve tanıtım harcamalarını soru önergesi ve konuşmalarla Meclis gündemine getirdik.
- Sayıştay’ın Bursa ile İlgili Raporlarını Gündeme Taşımak: Sayıştay’ın önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi Yönetiminin kamuya ait yerlerin ve araçların; Büyükşehir Kanunu ve İhale Kanunu hükümlerine aykırı olarak amacı dışında kullandırdığını tespit etmesiyle ilgili İçişleri Bakanlığına soru önergesi verdik ve yaptırım uygulanmamasının nedenini sorguladık.
- İleri Teknoloji Sanayi Bölgesine İtiraz Ettik: Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulacağı açıklanan İleri Teknoloji Sanayi Bölgesine ilişkin soru önergesi verdik. Bursa’nın en kirli havayı soluyan bölgesi olan Kestel’in bu projeyle yaşanmaz hale geleceğine vurgu yaptık.
- Tarlada Ürünü Kalan Çiftçilerimizin Yanında Olduk: Bursa ve köylerinde domates ve karpuz başta olmak üzere ürünü tarlada kalan köylülerimizin sorunlarını TBMM’ye taşıdık. Tarım Bakanlığına konuyla ilgili defaten soru önergeleri verdik.
- Taşımalı Sistemin Kaldırılmasına İtiraz Ettik: Bursa’da Milli Eğitim İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından muhtarlarla yapılan toplantılarda, kırsal mahallelerde, lise öğrencilerine yönelik taşımalı sistemin bu yıl kaldırılacağının duyurulmasının ardından konuyu TBMM’ye taşıdık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na kapsamlı bir soru önergesi sunduk.
- Yerel Basınımızın da Meclis’te Sesi Olduk: TBMM Başkanlığına hem bir soru önergesi verdik hem de Genel Kurul’da Meclis kürsüsünden konuştuk. “Kamudaki basın ve medya harcamaları kesilince milli gelir artacak, memlekete döviz yağacak, Türkiye kurtulacak öyle mi? Tasarruf genelgesinden basın ve medya ile ilgili kısıtlamaları derhal kaldırın!” dedik. Hazine-Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdik.
Bursa ile İlgili Araştırma Önergelerimiz
- Hastane Yolsuzluğunu Genel Kurul Gündemi de Yaptık: Bursa Şehir Hastanelerinde yaşanan usulsüzlüklerin, yolsuzlukların soru önergesinin yanı sıra araştırma önergesi de vererek Meclis’te tüm partiler tarafından tartışılmasını sağladık.
- Bitmeyen Hastaneyi Meclis’te de Tartıştırdık: Bursa’daki Ali Osman Sönmez Çekirge Devlet Hastanesi’nin yapım çalışmalarının durdurulma nedenlerini araştırma önergesiyle tespit ederek gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılması talebinde bulunduk.
- Ruhsatsız Cargill Konusunu Türkiye Gündemine Taşımak: Bursa’da 2023 yılı şubat ayından bugüne kadar ruhsatsız faaliyet gösteren ABD şirketi Cargill’e ilişkin kanayan yarayı gündem dışı konuşmayla ülke gündemine taşıdık. Kaçak konumuna düştükçe yeniden ruhsatlandırılan fabrikaya tanınan ayrıcalığın Türk hukuk ve adalet sistemine olan güveni sarstığını vurguladık.
TBMM’de Bursa’ya Dair Konuşmalarımız
Bursa’nın sorunlarına ilişkin hem Meclis Genel Kurul gündeminde hem de gündem dışı konuşmalar yaparak bölgemiz sorunlarını canlı tuttuk. Aynı şekilde, Bursa’nın sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşma alarak Bursa Şehir Hastanesindeki usulsüzlükleri dile getirdik.
- Tweet Atanlar Tutuklu, Silahlı Saldırganlar Neden Serbest? Bursa’da Yenişehir Belediye Meclis Üyemiz Koray Aydın’ın 25 Temmuz’da uğradığı silahlı saldırıya ilişkin Meclis’te konuşma yaparak Adalet Bakanı’na seslendik. Saldırganların neden serbest bırakıldığını sorgularken, bir tweet ile özgürlüğü elinden alınan insanların mağduriyetini hatırlattık.
- Cumhurbaşkanı’nın 7.200 Sözünü Sorguladık: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek, 9000’den, 7200 güne indiriyoruz” sözünü hatırlatarak, Meclis’ten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a seslendik. Bu sözün gereğinin neden yapılmadığını sorguladık.
- Cep Telefonu Faturalarına Yapılan Zamda “Mobil Kazık” Dediğimiz İtiraz: Mobil işletmelerin tarife belirleme süreçlerinde vatandaşları koruyacak tedbirlerin neden alınmadığını gündeme getirdik. Son yıllarda “Telsiz Kullanım Ücreti”ndeki yüzde 655’lik artışı eleştirdik ve Türkiye’nin mobil iletişim bedeli ödeyen ülkeler arasında en üst sıralarda yer aldığını vurguladık.
Yeniçağ