37,9783$% 0.01
41,1870€% 0.15
49,1757£% 0.2
3.826,79%0,42
3.133,26%0,31
9.659,48%0,49
Yunanistan’a ait turistik cennetlerden biri olan Santorini Adası, son günlerde yaşanan sarsıntılarla gündeme geldi. Adanın çevresinde son bir haftada yaklaşık 750 sarsıntı meydana geldi. Bu sarsıntıların büyüklüğü, özellikle son 24 saat içinde 5.2 büyüklüğüne kadar ulaştı. Uzmanlar, depremlerin büyüklüğündeki artışın, daha büyük bir depremin habercisi olup olmadığını tartışıyor.
Saygın Yunan Deprem Bilimci Gerasimos Papadopoulos, bu durumu “kritik bir kavşak” olarak tanımladı. Papadopoulos, depremlerin büyüklüğünün giderek arttığına dikkat çekerek, “Deprem öncesi bir süreçteyiz.” ifadesini kullandı. Yunan Mega TV’ye yaptığı açıklamada, cumartesi öğleden sonra başlayan depremlerin şiddetinin, Richter ölçeğine göre 3.6’dan başlayarak 5.0’a kadar yükseldiğini belirtti.
“DEPREM ÖNCESİ SÜREÇTEYİZ”
Yunan Yer Bilimci, depremlerin büyüklük ve sayısındaki artış eğilimlerinin devam ettiğini vurguladı. “Salı günü (bugün) öğle saatlerinde meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremin ana deprem olması mümkündür, ancak artçı sarsıntılara özgü bir sismik dizi ortaya çıkarsa bunu yakında öğreneceğiz.” diyerek, gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade etti.
Papadopoulos, “Sıralamanın gidişatına bakılırsa ve depremlerin tüm özelliklerini taşıması durumunda, büyüklüklerin daha da artacağını düşünüyorum. Richter ölçeğinde 6’ya kadar çıkıp çıkmayacağını henüz kesin bir şekilde söyleyemem.” diyerek, durumu kritik olarak değerlendirdi.
Doğal Afetler Profesörü Kostas Sinolakis, SKAI’ye yaptığı açıklamada, depremlerin ne zaman duracağına dair tahminlerde bulunmanın henüz erken olduğunu, bu tür olayların Yunanistan’da “çok nadir” görüldüğünü ifade etti. Sinolakis, “Yaz aylarından bu yana bazı belirtiler gösteren yanardağda bir hareketlenme olacak mı?” sorusunun önemine dikkat çekerek, “Santorini’de ortalama her 50 yılda bir küçük çaplı patlamalar yaşandığını düşünüyoruz.” dedi.
Jeofizik Profesörü Akis Tselentis, mevcut sismik aktivitenin azalmadığını, aksine yoğunlaştığını belirtti. Tselentis, Amorgos fayının harekete geçtiğini savunarak, “Şubat ayının sadece birkaç gününde, Richter ölçeğine göre 4’ten büyük 40’tan fazla deprem meydana geldi.” dedi. Ayrıca, depremlerin açıkça deprem öncesi bir sekansın özelliklerini taşıdığını ifade etti.
Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Athanasios Ganas ise son depremler hakkında, “Daha büyük bir depremin yaşanmayacağını söylemek için kesin bir şey yok.” diyerek, sismik dizinin ne kadar süreceğinin bilinmediğini belirtti. Ganas, “Ancak daha büyük bir deprem yaşanma riskini reddetmiyorum.” şeklinde konuştu.
Ganas, Anydros yakınlarında 15 km uzunluğunda bir aday fayın bulunduğunu ve eğer bu fay kırılırsa 6 Richter büyüklüğünde bir depreme neden olabileceğini ifade etti. “Bu senaryoyu istemiyoruz, çünkü böyle bir deprem Santorini Kalderası’nda tsunami ve heyelanlar oluşturabilir; ayrıca Kolumbo Yanardağı’nın da harekete geçmesi söz konusu olabilir.” dedi.
Gelişmeler yakından takip edilirken, adanın sakinleri ve yerli halk, uzmanların açıklamalarını endişeyle izlemekte. Santorini Adası’ndaki durumu takip etmek ve olası gelişmelere hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor.
Ege Denizi’nde Depremler ve Santorini Yanardağı’nın Olası Etkileri