35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezaevlerinin doluluk oranının suçluların cezaevine alınmamasında bir mazeret olamayacağını belirtti. Tunç, “Cezaevi dolu olduğu için bir suçlunun cezaevine alınmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Bu konuda gerekli tedbirleri devlet alır ve bu noktada gereken önlemleri alıyoruz. Cezaevlerinin doluluk oranı bizim mazeretimiz olamaz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından parti genel merkezinin önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tunç, ceza hukukundaki cezaların alt ve üst sınırları hakkında hakimlerin karar verme yetkisine sahip olduğunu vurgulayarak, “İyi hal indirimi uygulandığında, bazı suçlar açısından özellikle kamuoyunun tepkisiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumu yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor.” dedi.
Bakan Tunç, kasten öldürme ve kasten yaralama suçları gibi ciddi suçlar için denetimli serbestlik uygulamalarının toplumda eleştirilere neden olduğunu ifade ederek, “Bu konuda toplumsal duyarlılığı dikkate almak zorundayız. Ceza hukukunun amacı, toplumu suçtan korumaktır.” diye ekledi.
Adalet Bakanı, etkin soruşturmaların yürütülmesi için kolluk kuvvetleri ve savcılıkların delilleri etkin bir şekilde toplamaları gerektiğinin altını çizdi. “Serbest kalan kişilerden sonra ortaya çıkan deliller toplumu rahatsız edebiliyor. Dolayısıyla, soruşturma aşamasında delillerin toplanması ve etkinlik sağlanması için neler yapılabileceğini değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
Bakan Tunç, yargı reformu strateji belgesinin sadece ceza alanında değil, hukuk alanında da vatandaşların uzun süren yargılamalardan şikayet etmemesi gerektiğini belirtti. “Adli kolluk ile ilgili düşündüklerimizi yeniden tartışabiliriz.” dedi.
Bakan Tunç, cezaevindeki infaz sisteminin caydırıcılığı ve ıslahına yönelik önemli çalışmaların yapıldığını ifade etti. “Cezaevindeki kişilerin, tahliye olduktan sonra bir daha suç işlememeleri için mesleki eğitimler ve atölyeler düzenleyeceğiz.” dedi.
Yargıdaki hak ve savcı sayısının 25 bin olduğunu belirten Tunç, “Mahkemelerin bilirkişi raporları ve delillerin hızlı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Duruşma aralıkları uzun olmamalıdır.” dedi. Bu konuda reform çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Cezaevlerinin doluluk oranları hakkında gelen bir soruyu yanıtlayan Tunç, “Cezaevleri dolu olduğu için bir suçlunun cezaevine alınmaması mümkün değildir. Bu konuda devlet tedbir almalıdır. Doluluk oranları bizim için bir mazeret olamaz.” dedi.
2018 yılında gündeme gelen hadım yasasıyla ilgili soruya da yanıt veren Bakan Tunç, “Ceza İnfaz Kanunu’nun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisi mevcut. Uygulamayı geliştirecek şekilde mevzuatta yeni düzenlemeler yapılabilir.” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.
İzmir’de Kaçak Altın Operasyonu: 166 Külçe Ele Geçirildi