Hollanda'da Burka ve Peçe Yasaklandı: Uymayana 150 Euro Ceza

Genel

Hollanda'da kamusal alanda burka, peçe ve kar maskesi gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesi resmen yasaklandı. Kamusal alanda yüzünü açmayı reddeden kişilere 150 euro para cezası verilecek.

Hollanda'da kamusal alanda burka, peçe ve kar maskesi gibi yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesi resmen yasaklandı. Kamusal alanda yüzünü açmayı reddeden kişilere 150 euro para cezası verilecek. Yasağı ilk kez gündeme getiren ırkçı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders, düzenlemeden kısmen memnun. Wilders, başörtüsünün de yasaklanmasını istiyor. 

Bugün yürürlüğe giren uygulama kapsamında, hastaneler, kamu binaları ve toplu taşıma araçlarında burka ve peçe kullanılamayacak.Kamusal alanda yüzünü açmayı reddeden kişilere 150 euro para cezası verilecek. Toplu taşıma sürücüleri ile kamu görevlileri, gereken durumlarda polis çağırabilecek.Hollanda'da 400 civarında kadının burka ve peçe taktığı belirtiliyor.

İlk kez Wilders önermişti

Yasak önerisi ilk kez 2006 yılında aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders tarafından gündeme getirildi.Wilders, "göçmen kadınların topluma uyumunu engellediği" gerekçesiyle genel bir burka ve peçe yasağı önerdi.Ancak uzun süren tartışmalar sonucu, yüzü tamamen kapatan giysiler konusunda kısmi bir yasak getirildi.

Yasağın nasıl uygulanacağı tartışmalı konu

1 Ağustos'ta yürürlüğe giren yasağın nasıl uygulanacağı konusunda ise hala tartışmalar sürüyor. Toplu taşıma sürücüleri, burka ve peçeli yolcuları, yüzlerini açmaya zorlama yetkisine sahip değil.Sürücüler, böyle bir durumla karşılaşınca polisi aramak zorunda. Bunun için de aracın durdurulması gerekiyor. Bu nedenle seferlerde aksama yaşanacağını belirten toplu taşıma şirketleri, polisin araçları takip ederek, burka ve peçeli yolcular indikten sonra işlem yapmasını istiyor.Tıp fakülteleri hastaneleri ise, yasak nedeniyle insanların tedaviden kaçacağını savunuyor. Hollanda Üniversite Hastaneleri Birliği, "Yasağı uygulamak bizim işimiz değil, yargı ve polisin görevi" diyerek, uygulamaya karşı çıkıyor.

Uluslararası Af Örgütü yasağa karşı çıkıyor

Uluslararası Af Örgütü Hollanda Temsilciliği de, sosyal medya üzerinden yayınladığı "Kadınlar ne giyeceklerine kendileri karar verir" başlıklı video ile burka ve peçe yasağına karşı çıkıyor.Hükümet ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), 2014 yılında Fransa'daki genel burka ve yasağının insan haklarını ihlal etmediğine karar verdiğini belirterek, Af Örgütü'nün kampanyasını eleştirdi.Omtzigt'e göre, sık sık insan hakkı ihlali yapan ve AİHM kararlarına katılmayan ülkeler, Af Örgütü'nün bu kampanyasını kullanabilir.

"Bir sonraki adım başörtüsünün de yasaklanması"

PVV lideri Wilders ise Af Örgütü'nü "Hollanda'da şeriatı desteklemekle" suçladı. Wilders, "İran gibi ülkelerdeki kadınlar, zorla başörtüsü takmalarına karşı kahramanca mücadele ederken, hatta bunun için hapse girerken, Af Örgütü'nün sahte özgürlük savaşçıları, onları sırtından bıçaklıyor" dedi.Peçe ve burka yasağını ilk kez gündeme getiren Wilders gelişmelerden memnun. Aşırı sağcı lider Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Burka ve peçe yasağı tamam. Şimdi bir sonraki adıma yönelik çalışmalara başlayabiliriz. O adım da Hollanda'da başörtünün yasaklanması dedi.Hollanda'da Müslüman örgütlerinin bazıları burka ve peçe yasağına şiddetle karşı çıkıyor.

Nida Partisi: "Burka ve peçe giyen kadınlara verilecek cezaları ödeyeceğiz"

Türkiye ve Fas kökenli politikacıların kurduğu Nida Partisi de, burka ve peçe giyen kadınlara verilecek cezaları ödeme kararı aldı."Biz referansımızı İslam'dan alıyoruz" diyen Nida Partisi, yasak kararını "inanç özgürlüğünün ihlali" olarak değerlendiriyor.Hollandalı feministler ise burka yasağının kadınlar için özgürleştirici mi yoksa kısıtlayıcı mı olduğu konusunda bölünmüş durumda.

Aynı yasak Avrupa'da çok sayıda ülkede bulunuyor

Hollanda'da yürürlüğe giren yasa Avrupa'da bir ilk değil. Bu konuda öncü ülke Fransa yaklaşık 10 yıl önce benzer bir yasayı uygulamaya soktu. Bununla birlikte bir Birleşmiş Milletler komitesi geçtiğimiz sene yönetimin bu yasa ile insan haklarını ihlal ettiğini açıkladı.Danimarka’da ise 'Örtünme Yasası' 1 Ağustos 2018'de yürürlüğe girdi. Kamusal alanda yasaklanan burka ve peçe için kesilen ilk ihlal cezası ülkenin kuzey doğusunda bir alışveriş merkezinde yüzünü siyah bir peçeyle örten 28 yaşındaki bir kadına verildi.Aşırı sağın iktidarda olduğu ülkelerden Avusturya ise bu yılın ilk aylarından itibaren özel okullarda genç Müslüman öğrencilerin başörtüsü takmasını yasakladı. Bu yeni yasak ülkede 2017'den beri yürürlükte bulunan yüzün tam olarak örtülmesini engelleyen yasaya ek olarak getirildi.Almanya'nın Hesse eyaleti de kamu hizmetlerinde burka takılmasını yasaklamış durumda. Ülkenin güneyinde de 6 ay önce Kiel Üniversitesi başı ve yüzü örten kıyafetlere yasak getirmişti.BBC Türkçe ve Euronews
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.