34,7664$% 0.06
36,6604€% 0.25
44,2765£% 0.24
2.956,63%-0,07
2.646,71%-0,12
9.886,05%0,60
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle birlikte, araçların satış, devir ve tescil işlemleri konusunda önemli değişiklikler hayata geçirildi. Bu değişiklikler, özellikle araçların tescili ve kullanımına dair pek çok yenilik getiriyor.
Artık Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilecek olan motorlu araçlar ve iş makineleri ile birlikte, römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç) noterler aracılığıyla tescil edilecek. Tescil işlemi sırasında, araç sahiplerine araç tescil belgesi ve plaka basım talep belgesi verilecek. Ayrıca, kaybolan plakanın yeniden basımı için gerekli belgeler de e-Devlet sistemi üzerinden kolayca temin edilebilecek.
Engelli bireyler tarafından kullanılan araçların tescilinde de özel düzenlemeler yapılmıştır. Eğer engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibat, araca ek aparatlarla takılmışsa, tescil kaydına şu şerh eklenecektir: “Engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılan ve özel tüketim vergisinden müstesna olarak iktisap edilen aracın bizzat engelli tarafından kullanılması gerekmektedir.” Bu araçları kullanacak kişilerin bilgileri de tescil kaydına işlenecektir.
Söz konusu şerhe sahip araçların engelli olmayan kişiler tarafından kullanılmadığına dair herhangi bir tespit yapılması durumunda, bu durum derhal tespitin yapıldığı yer defterdarlığına bildirilecektir. Ayrıca, engelli adına tescil edilen aracın başkası tarafından kullanılabilmesi için tescil kaydına şu şerhin işlenmesi gerekecek: “Araç sahibi engelli kişinin eşi, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci derece kan ve kayın hısımları, kardeşleri, vasisi veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü arasından tescil kayıtlarına işlenen en fazla iki kişi tarafından kullanılabilir.”
Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri için bazı zorunluluklar getirilmiştir. Araçların satış ve devirleri, motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı gibi borçların bulunmadığı, ayrıca aracı alacak kişi adına zorunlu mali sorumluluk sigortasının mevcut olduğunun tespit edilmesi durumunda noterler tarafından gerçekleştirilecektir. Noterler tarafından yapılmayan her türlü satış ve devir işlemi geçersiz sayılacak, bu sayede araçların sigortasız olarak trafikte seyretmesi engellenecektir.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, plaka basım talep belgelerine elektronik ortamda erişim sağlayacaktır. Bu belgeye elektronik ortamda erişim imkanının olmadığı durumlarda, yazılı olarak ibraz olmaksızın plaka basımı gerçekleştirilemeyecektir. Plaka basım talep belgeleri, plakayı basan kuruluş tarafından en az 3 yıl süreyle muhafaza edilecektir. Tescil plakalarında, plaka basım işlemini gerçekleştiren kuruluşun mührü de yer alacaktır. Ayrıca, tescil plakalarının basımı ve dağıtımı ile ilgili bilgiler, federasyon veri tabanında tutulacak ve EMniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile anlık olarak paylaşılacaktır.
Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile birlikte, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların tescili için bir geçiş süresi belirlenmiştir. 1 Ocak 2025’ten önce üretilen bu tür römorklar, uygunluk belgesi bilgileri Araç Tescil Sistemi’ne (ARTES) aktarıldığı takdirde, 1 Ocak 2035 tarihine kadar ilgilisinin talebi üzerine tescil edilebilecektir. Bu tarihten sonra tescil edilmeyen römorkların kara yolunda kullanımı yasaklanacaktır. 1 Ocak 2035’e kadar tescil işlemi yaptırılmayan römork veya yarı römorkların, arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılacak veya resmedilecektir.
Kaynak: Timetürk
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Uygulaması 2025’te Sona Eriyor