35,0140$% 0.05
36,7930€% 0.1
44,5854£% 0.19
2.969,76%-0,13
2.636,13%-0,27
9.915,76%-0,95
Bağcılar’da, Basın Ekspres Yolu’na yakın bir alışveriş merkezinin inşaat alanında yapılan kazılar sırasında, 20 metrelik bir derinlikte keşfedilen fosil, bölgenin tarihî geçmişine önemli bir katkı sağlıyor. Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, inşaat çalışmaları sırasında karşılaştıkları bu deniz minaresi fosili ile beklenmedik bir keşif yaşamış oldular.
“BİR TARİHÎ ESERE SAHİP OLMAK ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”
Fosilin, milyonlarca yıl öncesine ait olduğunu fark eden Akbaş ailesi, sosyal medyada bu keşfi paylaştıktan sonra fosilin tarihsel önemini daha iyi anladıklarını belirtti. 10 milyon yaşındaki fosil hakkında duydukları heyecanı dile getiren Uğur Akbaş, “Böyle bir tarihî esere sahip olmak gerçekten çok güzel bir duygu,” ifadelerini kullandı.
MİYOZEN DÖNEMİ FOSİLLERİ VE DEPREM İLE İLİŞKİSİ
Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bağcılar ve çevresindeki zeminin, depreme karşı oldukça zayıf olduğunu vurguladı. Miyosen dönemi fosillerinin, İstanbul’un en riskli alanlarının yer aldığı bölgeleri işaret ettiğini kaydetti. Üşümezsoy, İstanbul’un Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı gibi ilçelerinin deprem riski taşıyan alanlar arasında yer aldığını belirtti.
FOSİLİN BULUNDUĞU ZEMİNDE DEPREM TEHDİDİ ARTIYOR
Prof. Dr. Üşümezsoy, kireç taşları ve kil taşları arasındaki farklılıkları vurgulayarak, “Bu bölgedeki zeminler, özellikle Güngören killeri ve kireç taşları nedeniyle deprem açısından daha riskli. Zemin dayanıklılığı açısından, bu tür fosil tabakalarının varlığı, deprem anında heyelan ve benzeri risklerin artmasına neden olabilir,” şeklinde konuştu.
DHA Kaynak: Timetürk
Kara Harp Okulu Mezuniyet Töreni Soruşturması