34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Gazeteci Emrullah Erdinç, Büyükçekmece Başsavcılığı’nın yürüttüğü kapsamlı bir soruşturmanın detaylarını aktardı. Bu soruşturma, aralarında doktorlar, hemşireler ve 112 acil sağlık çalışanlarının da bulunduğu bir çetenin, 12 bebeğin ölümüne neden olduğuna dair çarpıcı iddiaları içeriyor. İddialara göre, çete üyeleri SGK’ya günlük 8 bin lira fatura kesebilmek için iki ana yöntem kullanıyordu.
Emrullah Erdinç’in aktardığı bilgilere göre, savcılık soruşturmasına dahil olan ses kayıtları ve uzman görüşleri, söz konusu ünitelerdeki pratiğin son derece sorunlu olduğunu ortaya koyuyor. Burada görevli olması gereken doktor ve hemşirelerin hastaneye gitmedikleri, bebeklerin bakımının deneyimsiz hemşire yardımcıları gibi acemi personele bırakıldığı tespit edilmiştir.
İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu’da devam eden soruşturmada, şüphelilerin bu yöntemle 1 milyar lira üzerinde bir kazanç elde ettiği iddiaları gündeme gelmiştir. Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından hazırlanan rapora göre, incelenen hastanelerdeki 12 şüpheli bebek ölümü üzerinde durulmaktadır. Raporda, ölen bebeklerin çoğunda protein ve multivitamin eksikliği olduğu saptanmıştır. Ayrıca, diğer bebek ölümlerinin çoğunda sorumlu doktorların hastanede bulunmadığı ve yeni başlayan hemşirelerin telefonla doktorları arayarak bebekleri kurtarmaya çalıştığı anlaşılmıştır.
Müfettişler, hastanelerde yeterli cihaz ve malzemelerin bulunmadığını da kayıt altına almıştır. Nisan ayından bu yana süren operasyon kapsamında, aralarında doktorların ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu toplam 41 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 14’ü tutuklanmıştır.
Gazete Duvar, yaşamını yitiren bir bebeğin babası Mehmet Hanifi Kaya’nın acı dolu açıklamalarına yer verdi. Kaya, 13 Kasım 2023’te eşinin tansiyon şikayetiyle Esenyurt’taki Esencan Özel Hastanesi’ne gittiklerini belirtti. Orada yoğun bakımda yer olmadığını, Esenler Özel Güney Hastanesi’nde bir kişilik yer bulunduğunu öğrendiklerini söyledi.
“Eşimi ambulansa bindirip oraya götürdüler. Biz de peşinden gitmekte gecikmedik. Hastaneye vardığımızda, bize hiçbir bilgi vermeden bebeği sezaryenle almışlardı. Erken doğum nedeniyle tüpe konmuştu. İlk gün bebeğin durumunun iyi olduğunu söylediler, fakat üçüncü gün sabah saat 04.00’te arayarak çocuğumuzun öldüğünü bildirdiler.” dedi. Kaya, eşinin erken doğum belirtileri olmadığını ve doktorların sadece annenin sağlığını göz önünde bulundurarak sezaryene karar verdiklerini aktardı.
Kaya, olaydan yaklaşık 5 ay sonra polis tarafından ifadesinin alındığını belirtti. “Olaydan sonra 26 Nisan 2024’te emniyetten aradılar ve ifademi verdim. Gerekli evrakları da sundum. Yoğun bakımda yer olmadığını ve bizi 3 saat beklettikten sonra Esenler’e gönderen hastaneden de şikayetçiyim.” şeklinde konuştu.
Kaynak: GazeteDuvar
Daha fazla bilgi için: Timetürk
Burdur’da Kötü Koku İhbarı: Emekli Subay Hayatını Kaybetti