35,0207$% 0.09
36,7873€% 0.18
44,5096£% 0.06
2.978,21%0,16
2.642,97%-0,01
10.031,50%0,20
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bakanlık bütçesinin sunumunu gerçekleştirdikten sonra, Komisyon Başkanı Mehmet Muş, görüşmelere ara verdi. Aranın ardından toplanan komisyonda, muhalefet milletvekilleri bütçe ile ilgili görüş, öneri ve Bakan Işıkhan’a çeşitli sorular yöneltti. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) sağlık harcamalarından özel hastanelere yapılan ödemelerin oranının her geçen yıl azaldığını belirtti.
Işıkhan, bu konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “2012 yılında özel hastanelere yapılan ödemelerin oranı yüzde 16,6 iken, bu oran 2014’te yüzde 15’e, 2016’da yüzde 12,9’a, 2018’de yüzde 11,2’ye, 2020’de yüzde 8,6’ya, 2022’de yüzde 7,3’e ve 2023’te ise yüzde 6,2’ye düşmüştür. Gördüğünüz gibi SGK bütçesinden özel hastanelere aktarılan kaynak ciddi anlamda azalma göstermiştir. Kamu ve özel hastanelerde kişi başına yapılan harcamalarda bir artış gözlemlenmiştir. Bunun sebebi, Genel Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarında sürekli yaptığımız güncellemelerden kaynaklanmaktadır.”
Bakan Işıkhan, “Kapsamlı ve sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için SGK’nın prim gelirlerinin tahsilatı bizim için çok önemlidir. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamalarını yaparken topladığımız sigorta primleri bizim için kritik bir öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, toplanan sigorta primlerinin emeklilere ve vatandaşlara sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağını vurgulayarak, “Belediyelerin 96 milyar liralık borcu, günümüzde 150 milyar liraya ulaşmış durumdadır ve bu durum maalesef sürdürülemez bir hale gelmiştir.” dedi. Belediyelerin borçlarını tahsil edebilmek için izledikleri yolları da şu şekilde açıkladı:
Bakan Işıkhan, borçlu belediyelerin gayrimenkul teklifiyle borçlarını ödeyebilme imkanına sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bütün belediyelere eşit yaklaşıyoruz. Kamuoyuna açık bir çağrıda bulunuyoruz; borcunuzu ödeyin, borçların birikmesine ve ödenmesi zor seviyelere gelmesine müsaade etmeyin.” dedi. Ayrıca, “Tek seferde ödeyemiyorsanız, gelin bize başvurun, taksitlendirelim. İsterseniz gayrimenkul takası teklifi yapın. Bizim çağrılarımızı dikkate alın. Borçlarını ödeme iradesi gösteren belediyelere herhangi bir işlem yapmıyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Işıkhan, hiçbir parti ayrımı yapmadıklarını belirterek, “Örneğin; Şişli, İzmit ve Bodrum belediye başkanları benimle görüşerek borçlarını ödeme noktasında desteklerini sundular. Ancak bunca çağrımıza rağmen, borçları konusunda herhangi bir adım atmayan belediyelere, mevzuatın da öngördüğü şekilde haciz dahil işlemleri uygulamak zorunda kalacağız. Bu işlemleri en borçlu beledilerden başlayarak gerçekleştireceğiz. En borçlu beledilerin çoğunluğunun CHP’li olduğunu belirtmek isterim. Örneğin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin SGK’ya olan borcu 8,4 milyar lira.” ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) SGK borçlarına ilişkin olarak, “ABB’nin şu anda 8,4 milyar lira SGK borcu bulunmaktadır. 2019 yılında Melih Gökçek’ten devralındığında SGK prim borcu sadece 200 milyon liraydı. Bu konuyu mart ayında gündeme getirdiğimizde ABB’nin borcu 4,5 milyar liraya ulaşmıştı. 7 ayda borç neredeyse iki katına çıkmış durumda. Bu süreçte borçları kapatma noktasında herhangi bir adım atmadılar.” dedi.
Bakan Işıkhan, “150 milyar liralık borcun parti bazında dağılımı: CHP bu borcun yüzde 67,5’ine sahip. AK Parti yüzde 25, MHP yüzde 3, DEM Parti yüzde 2. Biz kanunun emrettiği neyse onu yapıyoruz. Biz parti ayrımı yapmıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Son olarak, Suriyeli mültecilerin genel sağlık sigortalılığı kapsamına alınacağına dair iddialara yanıt veren Bakan Işıkhan, “Geçici koruma sağlanan Suriyelilerin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına yönelik herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır. Ayrıca, kamuoyunda dile getirilen geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin sağlık harcamalarının SGK bütçesinde karşılandığı iddialarını kesinlikle reddediyoruz; bu iddialar doğru değildir.” şeklinde konuştu.
Bakan Işıkhan, yaklaşık 45 dakika boyunca milletvekillerinin sorularını yanıtladıktan sonra, Komisyon Başkanı Mehmet Muş, bakanlık bütçesini oylamaya sundu. AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi komisyonda kabul edildi.
Dr. Mehmet Arslan ve 5816 Sayılı Kanun Üzerine Tartışmalar