34,5576$% 0.22
36,2538€% 0.04
43,4973£% -0.16
2.998,72%1,25
2.697,91%0,99
9.421,06%0,57
Antalya’nın Manavgat Kızılot sahilinden denize bırakılan caretta caretta türü deniz kaplumbağaları, Altın ve Gümüş, Akdeniz’de binlerce kilometrelik bir yolculuğa çıktı. Altın, Libya kıyılarına ulaşırken, Gümüş ise Tunus kıyılarına vararak göç yolculuklarını başarıyla tamamladı. Bu yıl, Kızılot sahilinden denize kavuşan 100 bin yavru deniz kaplumbağası ile birlikte türün korunmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.
Manavgat Kızılot sahili, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Akdeniz bölgesindeki en önemli yuvalama alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve TÜPRAG iş birliğiyle yürütülen ‘Miner Turtle Projesi’ kapsamında, toplamda 2 bin 500 yuva tespit edilerek, bu yavruların 100 bininin denize ulaşması sağlandı. Ayrıca, çevre bilincini artırmak amacıyla 10 okuldan 800 öğrenciye eğitim verilerek, genç nesillerin ekolojik farkındalığı artırıldı.
Temmuz ayında uydu izleme cihazları takılarak denize bırakılan Altın ve Gümüş, Akdeniz’in zorlu koşullarında uzun bir göç yolculuğu gerçekleştirdi. Altın, toplamda 3 bin 633 kilometre yol alırken, Gümüş ise 4 bin 760 kilometre mesafe kat etti. Bu yolculuk, deniz kaplumbağalarının yaşam döngüleri hakkında önemli bilgiler sunuyor.
Proje Koordinatörü Biyolog Fatih Polat, bu izlemelerin deniz kaplumbağalarının göç yolları, beslenme ve kışlama alanları hakkında çok değerli veriler sağladığını vurguladı. Elde edilen veriler sayesinde caretta carettaların deniz ekosistemindeki rotalarının daha iyi anlaşılmasının mümkün olduğunu belirtti.
TÜPRAG Sürdürülebilirlik ve Çevre Grup Müdürü Jale Şakıyan Ateş, proje hakkında yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının korunmasının yalnızca bu türü değil, tüm deniz ekosistemini güvence altına aldığını ifade etti. TÜPRAG’ın, doğal kaynakların bilinçli kullanımıyla hem ekonomik büyümeyi hem de çevresel korumayı sürdüreceğini vurguladı.
Kaynak: Timetürk
Lezzetli Tariflerle Akşam Sofranızı Şölene Dönüştürün