35,3260$% 0.04
36,7793€% 0.09
44,3211£% 0.1
2.994,92%0,16
2.639,47%0,20
10.085,50%0,10
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025 yılına devrolan en önemli sorunun hayat pahalılığı ve yoksulluk olduğunu vurgulayarak, “Ehliyet affı, memur disiplin affı, üniversiteli işçilerin statü değişikliği gibi meseleler de 2025’e kalan sorunlar arasında yer alıyor. Çağdaş eğitimden uzaklaşan bir süreç yaşanmakta. Öğrenciler, barınma ve burs gibi sorunlarla baş başa kalıyor. Bütçede yer alan verilere göre, yüzde 44 oranında vergi artışları öngörülmekte. Bu durum, dar ve sabit gelirli vatandaşlar için ciddi bir yük oluşturacak” ifadelerini kullandı.
Gürer, yıllardır süregelen ve 2024 yılında gündemde olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı tarafından çözüm üretilmeyen sorunların 2025 yılına sarkmış olduğunu belirtti. 2025 yılının sorunlarla dolu olduğunu ve milyonlarca insanın yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle yoksullaştığını dile getirdi.
“Ev Olmayan Emekliye Kira Yardımı Yapılmalı”
Gürer, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yılının “Emekli Yılı” olarak ilan edilmesine rağmen, emeklilerin bu yıl boyunca adeta bir sürünme yılı yaşadığını ifade etti. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL olmasının büyükşehirlerde dahi kiraya yetmediğini belirtti. Gürer, “2008 yılında AKP iktidarının aylık bağlama oranını düşürmesiyle emekliler arasında ciddi farklar oluştu. Hatta memur emekli aylıkları asgari ücretin bile altında kalma durumuna geldi” dedi.
Gürer, 2025 yılında emekli aylıklarının asgari ücrete eşitlenmesi, emekli intibak düzenlemesi yapılması, emekli ilaç katkı payının kaldırılması, bayram ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması ve evi olmayan emeklilere kira yardımı yapılması gerektiğini vurguladı. “Emeklilere destek ancak bu talepler yerine getirilirse sağlanabilir. AKP, emekli olmayı ve emekli yaşamayı zorlaştırarak sorunlu hale getirmiştir. EYT düzenlemesinde kademeli geçiş yapılmaması ciddi mağduriyetler yaratmıştır. Emeklilikte adalet arayanlar arasında, bir gün ile 17 yıl emekliliği ötelenenler bulunmakta ve haklı olarak kademeli bir düzenleme beklemektedir” şeklinde konuştu.
“Taşeron İşçilik, Modern Köleliğe Dönüşen Bir Sistem”
Gürer, 2024 yılı boyunca, 696 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonucunda hizmet alım sözleşmesine takılarak haksız yere kadro hakları ellerinden alınan taşeron işçilerin mücadele yılı olduğunu ancak Cumhurbaşkanlığının bu sorunlara çözüm üretmediğini dile getirdi. “Taşeronda kalan işçiler, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda yaptıkları işin kadrosuna alınmalıdır. Taşeron işçilik, AKP döneminde başlamış olsa da modern köleliğe dönüşen bu sistemin sonlandırılması gerekmektedir. Belediye şirket işçileri belediye kadrosuna alınmalı ve yardımcı zabıtalara zabıta kadrosu verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Gürer, 2024 yılından 2025 yılına devrolan sorunları şu şekilde sıraladı:
Gürer, 2025 yılına devrolan en önemli sorunun hayat pahalılığı ve yoksulluk olduğunu da belirtti. “Bütçede yer aldığı biçimiyle yüzde 44 üzerinde vergi artışları öngörülmektedir. Bu da dar ve sabit gelirli vatandaşlar için büyük bir yük olacaktır” dedi.
Kaynak: Yeniçağ
Çanakkale Ayvacık’ta Trafik Kazası: Sürücü Hastaneye Kaldırıldı