Cinsiyet Değişimi ve İlaç Tedavileri Üzerine Önemli Açıklamalar

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı'ndan Önemli Açıklamalar



Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doktor Öğretim Görevlisi Dilan Özmen Özgün, cinsiyet değişimi için alınan ilaçların toplumsal sağlık açısından büyük tehditler oluşturduğuna dikkat çekti. Özellikle cinsiyet değişikliğinin yalnızca ilaç tedavisi ile gerçekleştirilemeyeceğini vurgulayan Dr. Özgün, bu sürecin karmaşıklığına ve dikkat gerektirdiğine değindi.

Çocukların Cinsel Kimlik Gelişimi

Dr. Özgen, "Çocuklar genellikle 2-3 yaşlarında cinsel kimliklerini kazanırlar. Kız ve erkek çocukların belirli cinsel kimlik özellikleri bulunmaktadır. Eğer bu özellikler biyolojik kimlikleriyle uyuşmuyorsa, transseksüellik durumu ortaya çıkabilir. Çocukların ebeveynleriyle olan ilişkileri, aile içindeki dinamikler ve sosyal ile kültürel faktörler, bu süreci etkileyen önemli unsurlardır. Bazı çocuklar küçük yaşlarda karşı cinsiyete özenti gösterebilir, ancak bu durumlar cinsel kimlik karmaşası olarak değerlendirilmemelidir. Bu süreç oldukça uzun ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla, kesinlikle sağlık profesyonellerinin gözetiminde ve denetiminde yürütülmelidir" dedi.

İlaç Tedavisi ve Uzman Görüşü

Dr. Özgün, "Eğer bu süreç boyunca cinsiyet değişikliği kararı alınırsa, ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek ve olası cerrahi operasyonlar da gerekebilir. Ancak, bu kararın verilmesi için belli bir yaşın üzerinde olunması şarttır" şeklinde konuştu.

Ergenliğin Gelişimini Engelleyen İlaçlar

Cinsiyet değişikliği sürecinde kullanılan ilaçlar hakkında bilgi veren Dr. Özgen, "Bu tür durumlar için genellikle GnRH analogları olarak bilinen 'Puberte Blokerleri' kullanılmaktadır. Tıpta, bu ilaçlar bazı hastalıkların tedavisinde de yer alıyor; örneğin, çocukların çok erken yaşlarda ergenliğe girmesi gibi durumlarda kullanılabilmektedir. Ancak bu ilaçların bilinçsiz kullanımı, çeşitli istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Hem kısa hem de uzun vadede, büyüme geriliği, kemik yoğunluğunda azalma ve kısırlık gibi riskler ortaya çıkabilir" dedi.

Yanlış İlaç Kullanımının Riskleri

Bilinçsiz ve yanlış ilaç kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Dr. Özgen, "Testosteron ve östrojen hormonları, menopoz ve andropoz dönemlerinde replasman tedavisi olarak veya bazı sağlık sorunları için kullanılabilir. Ancak bu durumların dışında kullanılacaksa, kesinlikle bir doktor tarafından reçete edilmeli ve kontrol altında olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Özgün, şu şekilde devam etti: "Bilinçsiz ve uygunsuz dozda ilaç kullanımı, meme kanseri riskinde artış, kardiyovasküler hastalıklar, kısırlık, karaciğer harabiyeti gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, bireyler kendi kendine teşhis koymamalıdırlar."

DHA Kaynak: Timetürk