38,4248$% 0.21
43,8202€% 0.03
51,2772£% 0.03
4.054,07%-1,82
3.284,01%-1,96
9.432,55%-0,61
2001 yılında ekonomik krize girerek iflasın eşiğine gelen Dumankaya Holding, FETÖ destekleriyle yeniden toparlandığına dair haberlerle gündeme gelmişti. Ancak, Halit Dumankaya, Uğur Dumankaya, Semih Serhat Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi ve Abdullah Yazıcı gibi yöneticileri hakkında verilen mahkeme kararları Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, Halit Dumankaya’nın ByLock kullanıcısı olmadığını ve kod adı kullanmadığını, ancak dosya kapsamına göre örgütle irtibatının bulunduğunu belirtti. Ayrıca, duruşmada 3 tanığın dinlenmemesi nedeniyle eksik araştırma yapıldığına dikkat çekilerek, verilen cezanın bozulduğuna karar verildi.
BURS VE KURBAN PARALARI
Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Kurtaran’ın başkanlığındaki heyet, Uğur Dumankaya’nın yönetim kurulu başkanı olduğu şirketlerde FETÖ’ye burs ve kurban parası toplandığını vurguladı. 2014 yılı itibarıyla çalışanların maaşlarının Bank Asya’ya taşınması kararı alındığı ve 2015 yılında Samanyolu TV’de yayımlanan Ayna isimli programa sponsor olunduğu karara geçirildi. Ancak, Uğur Dumankaya hakkında gizli tanık ifadelerinin tek başına delil olarak kabul edilemeyeceği kaydedildi. Kendisine örgüt üyeliğinden verilen 7 yıl 6 aylık ceza, eylemlerinin örgüte yardım boyutunda olduğu ifade edildi. Diğer sanıklar Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi’nin eylemlerinin de örgüte yardım suçunu oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, bu karar da bozuldu.
ŞİRKETLERİN DURUMU
Dumankaya Holding’e ait 17 şirketin müsaderesiyle ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi, şirketlerin sermayesinin örgüte ait olduğuna, örgüt tarafından fonlandığına veya çifte muhasebe kayıtları tutulduğuna dair herhangi bir tespit bulunmadığını belirtti. İki şirketin, örgütle iltisaklı üniversitelere, derneklere ve kurumlara para aktardığı, taşeron firmalardan burs ve kurban parası adı altında çek aldığını ve “NA-Hzm” açıklamasıyla kasadan örgüte para çıktığını vurguladı.
KAYYUM ATANMASI
Şirketlerin desteğinin örgüte verildiğine yer veren kararda, paraların miktarı ile bu şirketlerin ekonomik değerleri arasında bir orantı olup olmadığının tespit edilmesi için MASAK ve uzman bilirkişilerden oluşacak bir heyet raporu alınması gerektiği ifade edildi. Para aktarımı olmayan şirketlerin müsaderesine karar verilemeyeceği belirtildi. 17 şirketin müsaderesiyle ilgili kararı bozan Yargıtay, şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili takdirin ise ilk derece mahkemesine bırakılmasına karar verdi.
DUMANKAYA DAVASI
2018 yılında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) “himmet” adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla 125 şüpheli hakkında fezleke hazırlanmıştı. Bu şüpheliler arasında Bank Asya çalışanları ve TMSF yetkilileri yer alıyordu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Hüseyin Önelge, Bank Asya’daki hesaplardan FETÖ’ye “himmet” adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucunda 496 sayfalık fezleke hazırladı. Fezlekede, TMSF yetkililerinin kayyum olarak atandığı Dumankaya İnşaat firmasının eski sahipleri ve ortakları hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Bu şüphelilerin yanı sıra “silahlı terör örgütüne üye olma”, “örgüt kurma ve yönetme”, “terör örgütü propagandası yapma” gibi suçlardan da yargılanmaları isteniyor. Fezlekede, 89 şüpheli hakkında değişik suçlardan 13 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Soruşturmanın Hakan Zengin adlı kişinin Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurması üzerine başladığı belirtilirken, emniyetin TMSF’nin yönetimini devraldığı Bank Asya ile ilgili yaptığı incelemelerde, Dumankaya ailesinin hesaplarının da kullanıldığının tespit edildiği aktarıldı.
GİZLİ TANIK İFADELERİ
Fezlekede, gizli tanık “Enes” ve “Yasin” ifadelerine de yer verildi. Tanık Enes, Dumankaya ailesinin FETÖ ile irtibatlarının olduğunu, ekonomik olarak zor durumda kalınca bu yapıya sığındıklarını ifade etti. Yasin, ise Dumankaya firmasındaki bilgisayarların harddisklerinin değiştirildiğine ve bunun bir operasyon hazırlığı olabileceğine dair duyumlar aldığını belirtti.
FETÖ’YE VERİLEN DESTEK
Dumankaya ailesinin FETÖ’ye lojistik ve finansal destek verdiği, 2001 krizinin ardından bu desteklerin arttığı, Dumankaya Holding’in FETÖ’nün önemli finansörlerinden biri haline geldiği iddia edildi. Fezlekede, Dumankaya ailesinin “Al gülüm, ver gülüm” kuralı gereği FETÖ’ye yardım sağladığı ve bunun karşılığında FETÖ’nün Dumankaya şirketlerine kamu gücünü kullanarak destek verdiği ifade ediliyor. Yaklaşık 15 yıl boyunca bu işbirliğinin sürdüğü, FETÖ’ye milyonlarca lira aktarıldığı ve taşeronlara baskı yapıldığı vurgulanıyor.
Dijital Bağımlılık ve Trajik Olay: 5 Aylık Bebeğin Kaybı