Ekrem İmamoğlu’nun Yatay Geçişi Üzerine Soru İşaretleri
Ekrem İmamoğlu'nun Yatay Geçiş Konusu Üzerine Soru İşaretleri
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı açıklamaların kamuoyunda ikna edici bulunmadığını, aksine daha fazla soru işareti oluşturduğunu öne sürdü. Selvi, konuyla ilgili yazısında İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesi’nden yatay geçiş yapma meselesinin o dönemde üniversitede rahatsızlık yarattığını belirtti. Öncelikle İmamoğlu'nun yatay geçişle ilgili ifadelerine yer vereceğiz, ardından bazı merak edilen soruları gündeme getireceğiz.
Geçiş Süreci Hakkında İmamoğlu'nun Açıklamaları
Ekrem İmamoğlu, geçiş sürecini şöyle anlatıyor: “Ben 90 yılında bu okula geçiş yaptım. Bu okula geçiş yapıldığını 89 yılında öğrendim. 90'da başvuranda, burada 3-4 yıl boyunca böyle geçişler yapıldı. Sonra kapatıldı.” Ayrıca, 20 ek ders aldığını da ifade ediyor.
İmamoğlu'nun Açıklamalarına Dair Soru İşaretleri
İşte şimdi gündeme gelmesi gereken bazı önemli sorular:
- 1. Denkliğin Durumu: Girne Amerikan Üniversitesi'nin denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 1993 yılında kabul edildiğine göre, Ekrem İmamoğlu İstanbul Üniversitesi'ne nasıl yatay geçiş yaptı? Denkliği kabul edilmeyen bir kurumdan devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkün mü?
- 2. YÖK'ün İzinleri: YÖK, özel üniversitelerden devlet üniversitelerine yatay geçişe 1994 yılında izin vermeye başladı. Bu durumda İmamoğlu'nun geçişinin nasıl gerçekleştiği sorusu gündeme geliyor.
- 3. Not Ortalaması Sorusu: İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçişte istenen not ortalaması neydi? İmamoğlu’nun not ortalaması bu kriterleri karşılıyor muydu?
Bu soruları burada noktalıyorum. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve İstanbul Üniversitesi’ni bu konuda kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmaya davet ediyorum. Burada bir hak gaspı olup olmadığını netleştirmek önemli. Eğer yatay geçiş hakkı yokken Ekrem İmamoğlu'nun Girne Amerikan Üniversitesi'nden İstanbul Üniversitesi'ne yatay geçiş yaptığı tespit edilirse, diplomasının iptali söz konusu olabilir mi?
Kaynak: Timetürk