Adobe mahkemelik oldu

Serbest çalışan bir videografi uzmanı, bir yazılım hatası nedeniyle gözlerinin önünde dosyalarının kayboluşunu izleyen kullanıcıların adına, Adobe'ye karşı emsal niteliğinde bir dava açtı.

Ücretsiz hosting: Bir aylık ücretsiz hosting fırsatını yakalayın!

Dava, Kaliforniya'daki bir yerel mahkemede Dave Cooper tarafından Adobe'ye karşı açıldı. Cooper'a göre Premiere Pro'ya gelen bir güncellemede bulunan bir dosya yönetimi hatası, video düzenleme yazılımını kullanan birçok kullanıcıların projelerini geri dönülemez bir şekilde siliyor. Eğer bu kâbusu henüz yaşamadıysanız sonraki Premiere Pro güncellemesi hakkında çok dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Cooper ise kendi adına bu hatalı güncellemenin kendisine ait 500 saat uzunluktaki video çekimlerini sildiğini ve kendisinin bu sebeple 250.000 Amerikan Doları maddi kayba uğradığını belirtiyor.

Adobe ise bu hatayı kabul ederek hızla bir güncelleme daha yayınladı. Bu sebeple Premiere Pro yazılımınızın en son sürüme güncellenmiş olmasından emin olmak isteyebilirsiniz. Cooper, kendisinin geçtiğimiz Nisan ayında 11.1.0 versiyonuna güncelleme yaptığını öne sürdü.

Hatanın iç yüzü ise oldukça ilginç. Premiere, kullanıcının bir projeye başlaması durumunda üzerinde çalışılmış video dosyalarını "Media Cache" klasöründe tutuyor. Bu ise çok fazla depolama alanı kaplayan bir yöntem. Cooper ise mahkemeye verdiği ifadede kendisinin yazılıma bu söz konusu klasörü bir harici disk içerisindeki "Videolar" klasörüne konumlandırması komutunu verdiğini belirtiyor. Bu "Videolar" isimli klasördeki çekimler ise herhangi bir Premiere projesi ile ilişkili değil, bu ise problem içermeyen bir durum. Bir Premiere kullanıcısı, çoğu zaman bir projeyi tamamladığında "Media Cache" ismi verilen depolama alanını silerek çalışmasına devam eder ancak Cooper bu komutu verdiğinde yazılımın "Videolar" klasöründeki tüm çekimleri sonsuza kadar ortadan kaldırdığını ifade ediyor.

Cooper ise bu yüzden kendisine ait 100.000 ayrı video çekimini kaybettiğinin ve bu çekimleri kaybetmenin kendisine  250.000 dolara mal olduğunun altını çiziyor. Cooper, davada dosyalarını kurtarmak için üç gün boyunca uğraştığını ancak başarılı olamadığını da belirtiyor. Kendisi görünüşe göre birçok düzenleme dosyasının silinmesiyle birçok lisanslama fırsatını da kaybetti. Bu sebeple Cooper'ın isteği, kendisinin ve davaya katılan veri kaybı mağdurlarının tüm maddi kayıplarının ve veri kaybı sebebiyle yaşanabilecek tüm aksaklıkların yasaya uygun olarak Adobe tarafından karşılanması.

Önceki HaberTurkcell'den Cihaz Kiralamada Yeni Bir Dönem