35,4221$% 0.24
36,3077€% -0.55
43,3095£% -0.51
3.068,33%1,20
2.695,22%0,99
9.910,61%-0,90
Suriye’ye yeni hükümetinin lideri Ahmed Şara ile görüşmek üzere giden Hakan Fidan, seyahat deneyimlerini paylaştı. Fidan, “O gün uçak müsait olmadığı için karayoluyla gitmek zorunda kaldık. İdlib tarafı oldukça iyiydi; ancak Hama, Humus ve Şam eteklerine geldiğimizde büyük bir yıkım ile karşılaştık. Deprem sonrası bir görüntü sergiliyordu,” diyerek Suriye’nin mevcut durumunu anlattı.
Fidan, Esad rejiminin kendi halkına karşı acımasız davrandığını vurguladı ve bu durumun rejimin sonunu hazırladığını belirtti. Görüşmelerinde, “Suriye’nin komşuları açısından tehdit olmaktan çıkması, azınlıkların güvenliğinin sağlanması ve toprak bütünlüğü gibi konuları ele aldık. İlk kriz başladığında herkes şaşkındı. Türkiye olarak, herkesin kabul edeceği bir söylem geliştirdik ve bu söylem kabul gördü. Şara’ya da bunları aktardık,” ifadelerini kullandı.
Ahmed Şara’nın bu görüşlere katıldığını belirten Fidan, “Şara, ‘Ben de bu fikirdeyim, itirazım yok,’ dedi. Bizim iki ana hususumuz vardı: Suriyeli kardeşlerimizin durumu ve terör örgütü PKK’nın varlığının sona erdirilmesi. Bu konuları detaylı bir şekilde ele aldık. Şara, hem sorumluluğunun farkında hem de bölgenin kendisinden beklentilerinin bilincinde. Rasyonel ve oturaklı bir lider. Umudum var,” şeklinde konuştu.
Suriye halkının kendilerine ait bir hükümeti sahiplendiğini ve bu hükümetin hem halka hizmet edeceğini hem de uluslararası muhataplık ilişkileri olan bir yapı olduğunu söyleyen Fidan, “Cumhurbaşkanımız bu konuda talimat verdi; Türkiye olarak imkanların seferber edilmesi önemli. Yaraların sarılması gerekiyor. Halep yerle bir olmuş durumda ve yeniden imar edilmesi şart,” dedi.
Fidan, Şara ile görüşmesinde kendisine bir yol haritasının olup olmadığını sorduğunu ifade ederek, “Devletin adı Suriye Arap Cumhuriyeti olacak. Bayrağa bir yıldız daha eklendi. Şu anda arazideki dengeleri ele aldığımızda, Ahmed Şara ve ekibi, Suriye Milli Ordusu’nun destek vermesi ve askeri güvenliğin sağlanması açısından önemli bir başlangıç yapıyor,” diye ekledi.
Hakan Fidan, YPG konusunda Türkiye’nin yıllardır çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Şimdi farklı senaryolarla yolumuza devam ediyoruz. Suriye’deki yeni yönetimin bu sorunu sahiplenmesi ve gerekli adımları atması gerekiyor. Görüşmeler sürüyor ve bu konuda adımlar atılması şart. Zaman vermek lazım, kabul etmezlerse bu açık,” dedi.
Fidan, “Bu insanlar buraya savaşarak geldiler. Şam’daki yönetim savaştan korkan bir yönetim değil. Eğer askeri harekât istemiyorsanız, şartlarımızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Uluslararası başka ülkelerden gelen teröristlerin ülkeyi terk etmesi gerekiyor. PKK’lı yönetim kadrosunun da ülkeyi terk etmesi şart. Sonrasında ise, PKK’lı olmayan Suriyeli Kürtlerin normal hayata katılmaları sağlanacak,” ifadelerini kullandı.
Fidan, “Gereği yapılacak ve bu askeri harekât içerebilir. Şam, bu konuları gündeme getiriyor. Kategorik bir düşmanlık yok burada. Ancak, başkasının toprağını işgal eden ve petrole çökmüş bir yönetimle karşı karşıyayız. Bu duruma bir son verilmesi gerekiyor. Bu benim için, Suriye için, Irak için ve en önemlisi Kürtler için bir tehdit,” diyerek durumu özetledi.
Kaynak: NTV, Timetürk
Tömük Mahallesi’nde İki Genç Cansız Bedeni Bulundu