37,9190$% -0.08
41,0784€% 0.11
49,1166£% -0.08
3.809,83%0,28
3.126,05%0,39
9.566,17%-0,97
Hitit Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen bir araştırma ile atık soğan kabukları ve elma artıklarından faydalanarak antibakteriyel ve iyileştirici özelliklere sahip yenilikçi bir yara örtüsü malzemesi üretildi. Bu çalışma, sağlık ve biyoteknoloji alanında dikkat çeken bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Hitit Üniversitesi Makine ve İmalat Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarlarında yürütülen projede, Alaca moru soğan türünün kabukları kullanılarak biyoteknolojik bir yara örtüsü tasarlandı. Projeyi yürüten akademisyenlerden Dr. Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, soğan kabuklarından elde ettikleri kuersetin maddesinin, güçlü antioksidan ve antibakteriyel özellikler taşıdığını vurguladı. Müjdeci, ayrıca elmalardan elde edilen pullulan maddesinin yara örtüsünde kıvam artırıcı ve oksijen bariyeri görevi gördüğünü belirterek, bu iki doğal bileşenle sağlık sektörüne katkı sağlayacak bir ürün geliştirdiklerini ifade etti.
Müjdeci, soğan kabuğu özütünden elde edilen kuersetinin kanser önleyici, antibakteriyel ve antioksidan etkiler gösterdiğini belirterek, bu bileşenin kozmetik ve ilaç sanayisinde de geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu dile getirdi. “Kendi yöntemlerimizle soğan kabuğu özütü elde ettik ve bu özütün farklı sektörlerde kullanılabilecek etkilerini ortaya koyduk” diye konuştu.
Doç. Dr. Bengi Özkahraman, ürettikleri yara örtüsünün geleneksel malzemelerden farklı olarak yalnızca koruma sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda iyileşme sürecini hızlandırdığını belirtti. “Geliştirdiğimiz yara örtüsü, suyu seven yapısı sayesinde yara bölgesini nemli tutuyor ve bu da doku yenilenmesini teşvik ediyor” dedi.
Yara örtüsünün iki farklı formda geliştirildiğini ifade eden Özkahraman, yüzeysel yaralar için ince film formunun, sıyrıklar ve kesiklerde pratik bir kullanım sunduğunu kaydetti. Daha derin ve şekilsiz yaralar için ise görünür ışık altında jelleşebilen enjekte edilebilir yara örtüsü tasarlandığını belirtti. Bu yeni nesil formun düzensiz yaralara uyum sağlayarak kişiye özel tedavi imkanı sunduğunu vurguladı.
Proje kapsamında yapılan analizlerde, doğal kuersetin içerikli soğan kabuğu özütüyle hazırlanan yara örtüsünün, ticari kuersetinle üretilen örtüyle benzer özellikler taşıdığı tespit edildi. Bu durum, atıkların değerlendirildiği projelerin biyomedikal alanlarda yüksek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Kaynak: AAKaynak: Timetürk
Lefkoşa-Gazimağusa Ana Yolunda Alkollü Kaza