İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Açıklamaları ve Suriye’deki Geri Dönüş Süreci

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın Açıklamaları

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda bakanlığının faaliyetleri ve gündeme dair soruları yanıtlayarak önemli değerlendirmelerde bulundu. Balıkesir'in Karesi ilçesinde bir patlayıcı fabrikasında meydana gelen patlama ile ilgili olarak Bakan Yerlikaya, 12 işçinin hayatını kaybettiğini ve 4 işçinin yaralandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, Türkiye'de yasal kalış hakkı olan yabancıların sayısının 4 milyon 164 bin 472 olduğunu, bunların 2 milyon 920 bin 119'unun geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2017 yılından itibaren 763 bin 443 Suriyeli'nin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde ülkelerine döndüğünü ve son 15 günde bu sayının 25 bini geçtiğini açıkladı. Bu dönüşlerin son 15 günde 7 kat arttığını belirtti.

Ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin Göç İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfası üzerinden başvuru yapabileceğini dile getiren Bakan Yerlikaya, aynı gün içerisinde randevu verildiğini ve Türkiye'deki ev ve iş yeri eşyaları ile araçlarının da beraberlerinde götürülebileceğini vurguladı. 1 Ocak - 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında Suriyeli sığınmacılara hazırlık amacıyla her aileden bir kişiye 3 giriş-çıkış hakkı tanınacağını belirtti. Bu kararın, Suriyelilerin oradaki evlerini hazırlayabilmesi için alındığını ifade etti.

Patlayıcı Fabrikasında Meydana Gelen Patlama



Balıkesir'de sabah saat 08:25'te bir patlama gerçekleşti. Bakan Yerlikaya, olay yerine ulaştıklarını ve Valilik ile irtibat kurduklarını belirtti. Olayda 12 can kaybı ve 4 yaralı olduğunu, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti. Savcılığın olayla ilgili soruşturma başlattığını ve patlamanın nedeninin henüz belirlenmediğini ekledi.

Suriye'de Yeni Dönem ve Geri Dönüşler

Yerlikaya, 8 Aralık'ta Suriye'de tarihi bir dönüm noktası yaşandığını ve 61 yıllık Baas rejiminin çöktüğünü, Esad'ın Rusya'ya kaçtığını bildirdi. Söz konusu rejimin, kendi halkına işkenceler uyguladığını ve onbinlerce insanın ölümüne sebep olduğunu belirtti. Türkiye'nin göç politikalarının insani bir çerçevede şekillendiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mazlumların yanında yer aldığını vurguladı.

Suriyelilerin geri dönüş süreçleri hakkında da bilgi veren Bakan Yerlikaya, 2017'den itibaren 763 bin 443 Suriyeli'nin gönüllü olarak geri döndüğünü ve bu dönüşlerin hız kazandığını belirtti. 8 Aralık'tan sonraki 15 günde, Suriye'ye dönenlerin sayısının 25 bini geçtiğini ifade etti.

Geri Dönüş Süreci ve Gerekli Prosedürler

Ülkesine dönmek isteyen Suriyelilerin, Göç İdaresi Başkanlığı'nın internet sayfasından başvuru yapabileceğini belirtildi. Randevu alanların parmak izlerinin kontrol edildiğini, herhangi bir suç kaydının olup olmadığının incelendiğini aktardı. Ayrıca, çıkış sırasında bir form doldurarak gönüllü geri dönüşlerini belgelediklerini açıkladı.

Suriyelilerin Türkiye'deki Durumu

Ülkemizde misafir edilen 4 milyon 164 bin göçmenden 2 milyon 920 bini Suriyeli. Suriyelilerin en yoğun olduğu il Kilis'tir, İstanbul'daki oran ise yüzde 3'tür. Eğitim konusuna da değinen Bakan Yerlikaya, Türkiye'deki Suriyeli çocukların okullaşma oranının yüzde 76.5 olduğunu ve şu an 60 bin 750 Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını açıkladı.

Sonuç Olarak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, 1 Ocak - 1 Temmuz 2025 tarihleri arasında Suriyeli sığınmacılara geri dönüş hazırlıkları kapsamında her aileden bir kişiye 3 giriş-çıkış hakkı tanınacağı duyuruldu. Bu kapsamda 2 sınır kapısının yetkilendirileceği ve sadece bu kapılardan giriş-çıkış yapılabileceği bildirildi.