34,2442$% 0
37,1206€% 0.05
44,6200£% 0.18
2.979,22%0,12
2.707,23%0,11
8.946,13%0,95
Yeni düzenlemelerle birlikte, İcra ve İflas Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmaktadır. Artık, elektronik ortamda gerçekleştirilecek açık artırma suretiyle satışlarda, teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halükarda 1000 Türk lirasından az olamayacaktır. Açık artırma süresi sona ermeden, son 10 dakika içinde yeni bir teklif verilmesi durumunda, açık artırma süresi 3 dakika uzatılacaktır. Uzama süresi içinde yine yeni bir teklif verilmesi halinde, her yeni teklif sonrasında açık artırma süresi 3 dakika daha uzatılacaktır. Eğer son uzama süresi içinde yeni bir teklif gelmezse, mal en yüksek teklifi veren kişiye ihale edilecektir. Ancak, uzama sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek; bu süre, Adalet Bakanlığı’nın kararıyla kısaltılabilecek, uzatılabilecek veya tamamen kaldırılabilecektir. Alınan bu kararlar, Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden duyurulacaktır.
Yeniden değerleme oranı ile belirlenen parasal sınırlarda değişiklik yapılmış, 1000 Türk lirasını aşmayan kısımların dikkate alınmayacağı hükmü getirilmiştir. Yeniden değerleme sonucu belirlenen parasal rakamın 1000 lirayı geçmeyen kısmı da göz önüne alınmayacaktır. Ayrıca, istinaf ve temyiz kanun yoluna başvurularda esas alınan parasal sınırlar, yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artışlar, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay’ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar için uygulanmayacak; ilk karar tarihindeki parasal sınırlar esas alınacaktır.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda Avukatlık Kanunu’nda da değişiklikler yapılmaktadır. Adli yardım ödeneğinin barolar arasında dağıtımında, birden fazla baronun bulunduğu illerde, her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 30’u o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalan kısım ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımıyla dağıtılacaktır.
Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı’ndaki soru sayısı artırılacak. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sorulacak alanlar arasına “milletlerarası hukuk”, “milletlerarası özel hukuk”, “genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku” eklenmektedir. İhtiyaç duyulması halinde bu alanlara yönetmelikle yeni hukuk alanları eklenebilecektir. Ayrıca, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacaktır. Bu sınavların yapılma şekli ve diğer hususlar, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Noterler Birliği’nin görüşleri alınarak Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecektir.
Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun’un tek hakimle çözümlenecek davalara ilişkin 7’nci maddesindeki parasal sınırlar her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca tespit edilerek artırılacaktır. Tek hakimle çözümlenecek davaların belirlenmesinde, dava tarihindeki miktar artırımı yapılan hallerde ise artırmanın yapıldığı tarihteki parasal sınır esas alınacaktır.
Hakimler ve Savcılar Kanunu’ndaki değişiklikle adalet müfettişlerinin görev ve yetkileri net bir şekilde belirlenecektir.
Sahipleri tarafından teslim alınmayan araçların satışı, Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle yeniden düzenlenmektedir. Buluntu olarak değerlendirilen veya kanuni hükümler gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan araçların satış usulü belirlenmiştir. Bu araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz ve rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara, bu araçların satılacağı bildirilecek ve satış işlemlerine başlanacaktır. Araçların üzerindeki tüm şerhler, satış tarihinden itibaren kalkmış sayılacak ve varsa tescil kayıtları buna göre düzeltilecektir.
İşlem yapılacak aracın tanıtımına yarayan şasi veya motor seri numaralarının bulunmaması, düşmesi veya tamir gibi nedenlerle silinmesi durumunda, bu eksiklikler ilgili mevzuat çerçevesinde satış işlemini gerçekleştirecek kurum tarafından tamamlanacaktır. Aracın tescil kaydındaki haciz, ihtiyati haciz ve rehin gibi şerhler satış sonrasında satış bedeli üzerinde devam edecektir. Satış konusu aracın vergi, ceza veya prim gibi borçları, satıştan önceki sahibine ait olup mülkiyet, ilgiliye tüm borç ve yükümlülüklerden ari olarak geçecektir.
Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacaktır. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen düzenleme ile birlikte Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda da bazı yenilikler yapılmaktadır.
Kadınların soyadı düzenlemesi çerçevesinde, koca, ana veya çocuk, soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecektir. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacaktır. Ana, doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Dava açma süresi geçmeden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi durumunda, baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın altsoyu, anası veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü öğrenmelerinden itibaren bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilecektir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, evlat edinmede ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adları, tek başına evlat edinmede ise evlat edinenin adı yazılacaktır.
Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılı geçemeyecektir. Ayrıca, uzlaşma sağlandığı takdirde, uzlaşma sonucunda sanığın edimini defaten yerine getirmesi halinde, mahkeme davanın düşmesine karar verecektir. Durma süresince zaman aşımı işlemeyecek, uzlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam edecektir.
Kanunla, Çocuk Koruma Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmaktadır. Sosyal çalışma görevlileri, mahkemeler yerine Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine atanacak ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile mazbut vakıflara ait taşınmazlarla ilgili işlemlerden değerli kağıt ve işlem bedeli alınmayacaktır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Harçlar Kanunu’nda sayılan yargı harçlarından muaf tutulacak ve her türlü dava ve işte teminat gösterme zorunluluğu da olmayacaktır. Vakıf kültür varlıklarının restorasyon veya onarım karşılığı kiralama işlemlerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecektir.
Kanunla, Anayasa Mahkemesi’nin bazı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini iptal etmesi dolayısıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile Anayasa Mahkemesi kadrolarına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki parasal sınırlarla ilgili düzenlemeye göre, parasal sınırlar her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan sınırların, o yıl için Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması suretiyle uygulanacaktır. Bu şekilde belirlenen sınırların 1000 lirayı aşmayan kısımları dikkate alınmayacaktır.
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile anlaşma belgesinin taraflarından biri, icra edilebilirlik şerhi verilmesinden sonra tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabilecektir. Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması durumunda, toplantıya katılmayan taraf, yargılama giderlerinin yarısından sorumlu tutulacak ve lehine vekalet ücretinin yarısına hükmedilecektir. Ayrıca, arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınavdan muaf tutulacak ve arabuluculuk siciline kayıt olabilecektir.
Meclis Başkanvekili Celal Adan, teklifin kabul edilmesinin ardından birleşimi, 12 Kasım Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere kapatmıştır.
Yunusoğlu Mahallesi’nde Tarihi Sikkeler Bulundu