35,2794$% 0.25
36,8355€% 0.19
44,2849£% 0.04
2.981,53%0,17
2.630,96%0,01
9.949,01%0,33
Doğu Karadeniz bölgesinde, özellikle Rize’de, iklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların artması çay hasadı dönemlerini önemli ölçüde etkilemiştir. Rize, kış aylarında yapılan “kar altı çay hasadı” ile dünya genelinde benzersiz bir üretim modeli sunmaktadır. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, bu olağandışı durumu değerlendirirken küresel iklim krizinin hem olumlu hem de olumsuz etkilerini vurgulamaktadır.
Doğu Karadeniz’de yer alan Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, toplamda 830 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon kişi çay üretimi yapmaktadır. Yılda genellikle 3 sürgün olarak gerçekleştirilen yaş çay hasadı, bu yıl 4’üncü sürgün ile uzamıştır. Normalde ekim ayında sona ermesi beklenen hasat, artan sıcaklıklar nedeniyle aralık ayına kadar devam etmiştir. ÇAYKUR sezonu kapattığı için üreticiler, kestikleri çayları özel fabrikalara satmak zorunda kalmıştır. Hasadın uzaması, iklim krizinin tarımsal etkilerine dair çarpıcı bir örnek sunmaktadır.
Bünyamin Arslan, iklim krizinin etkilerini şu cümlelerle değerlendirmiştir: “Küresel iklim krizinin olumsuz sonuçlarını doğal afetler ve toprak kaymaları gibi olaylarla yaşadık. Ancak çay hasadında olumlu etkiler de gözlemleniyor. Havaların sıcak gitmesi nedeniyle aralık ayında 4’üncü sürgün çay hasat edilebilmekte. Dünyada yalnızca Rize’de gerçekleştirilen kar altı çay hasadı, büyük bir ilgi görmektedir.”
İklim değişikliğinin getirdiği uzun hasat dönemini değerlendiren Arslan, “Daha önce bu kadar uzun bir hasat dönemi yaşamadık. Büyüklerimiz de böyle bir süreçle karşılaşmamıştı. Şu an kaliteli çay üretiyoruz. Ancak önümüzdeki yıllarda bu sürecin nasıl bir evrim geçireceğini tahmin edemiyoruz.” ifadesini kullanmıştır.
Kaynak: Timetürk
Maltepe’de Otomobilin İETT Otobüsüne Çarpması Sonucu Bir Kişi Hayatını Kaybetti