37,9300$% -0.05
41,1069€% 0.17
49,1589£% -0.01
3.807,23%0,22
3.125,00%0,36
9.555,74%-1,07
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında yürütülen geniş kapsamlı bir yolsuzluk soruşturması başlattı. Soruşturma, “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarını kapsamaktadır.
Soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan ve “rüşvet vermek” ile “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçlarından tutuklanan Hüseyin Köksal, ifadesinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemediğini belirtti. Aylık gelirinin 3 milyon lira olduğunu ifade eden Köksal, Karsal Örme, BVA Danışmanlık, Urban Medya ve Carsal Yayıncılık isimli dört şirketinin bulunduğunu açıkladı.
Köksal, İBB’nin gerçekleştirdiği ihalelere katılmadığını, ancak BVA Danışmanlık şirketini 2024 yılının 6. ayında amcaoğlundan devraldığını belirtti. Bu şirketin, kendisinden önce İBB’den üst geçit reklam panosu ihalesi kazandığını ve bu ihale ile ilgili yükümlülüklerin halen devam ettiğini aktardı. Ayrıca, Urban Danışmanlık isimli şirketin de kendisinden önce İBB’den kazanmış olduğu reklam raketleri ihalesiyle ilgili çalışmalara devam ettiğini söyledi.
Sorgusunda, Köksal’a, kendisiyle aynı soruşturma kapsamında şüpheli konumundaki 99 kişinin fotoğrafları gösterildi. Ekrem İmamoğlu’nu tanıdığını ifade eden Köksal, “Ailelerimiz Trabzon’dan tanışmaktadır. Kişisel olarak bir ticaretim yoktur,” dedi. Ancak, Carsal Yayıncılık ile İmamoğlu İnşaat arasında Beylikdüzü’nde bir gayrimenkul alımı gerçekleştiğini ve alım bedelinin muhasebe kayıtlarında mevcut olduğunu belirtti.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’u tanıdığını ancak onlarla herhangi bir ticari ilişkisinin olmadığını savunan Köksal, yurt dışına çıktığı belirlenen şüpheli Emrah Bağdatlı’nın da gençlik arkadaşı olduğunu açıkladı.
Köksal’a sorguda müşteki Sedat K.’nin şu ifadesi okundu:
“2019 yılı ekim ayı öncesinde İBB’den özel mülkiyetten kiraladığım reklam panosuyla ilgili iznim mevcuttu. Ancak belediye başkanı değişince iznin yenilenmesi sürecinde tekrar başvuru yaptığımda tarafıma izin verilmemesi nedeniyle mağdur edildim. Bu konuyla ilgili ve diğer büyükşehir belediyesince yapılmış olan usulsüzlükler ve yolsuzluklarla alakalı 3 Eylül 2021 tarihinde ve devamında Başsavcılığınıza vermiş olduğum dilekçelerimde belirttiğim hususları aynen tekrar ederim. Dilekçelerde belirttiğim hususlardan ve Sayın Başsavcılığınızca resen tespit edilecek konularla alakalı İBB Başkanı İmamoğlu, Ongun, Serdal Taşkın, Kaan Sürmegöz, Adem Tuncay ve dilekçemde belirttiğim diğer şahısların hepsinden ayrı ayrı davacı ve şikayetçiyim.”
“İmamoğlu’nun ifadesinin alınması akabinde tarafıma kin ve nefret beslemişlerdir.”
Müşteki Sedat K. ifadesinde, söz konusu olaylardaki şahısların çete olduğunu düşündüğünü belirterek, “Büyükşehir Belediyesiyle ilgili işbu dosyanın müştekisi olduğumdan ötürü İBB yetkilileri hakkında İçişleri Bakanlığınca inceleme yapıldığı dönemde İBB Başkanı İmamoğlu ve diğer belediye yetkililerinin müfettişçe ifadesinin alınmasının akabinde bu şahıslar tarafıma kin ve nefret beslemişlerdir,” dedi. Yağma, tehdit ve gasp olaylarının İçişleri Bakanlığının rapor sürecinde gerçekleştiğini belirtti.
Köksal, müştekinin iddialarıyla ilgili, “Sedat K. isimli şahsı tanımıyorum. Beyanında geçen hususlar hakkında bilgim yoktur. Kendisine, oğluna veya şirketine karşı bir husumet beslemedim,” yanıtını verdi. Ekrem İmamoğlu ile birlikte Olay TV isimli bir televizyon kanalı kuracağı iddialarına ilişkin soruya da, “Olay TV isimli televizyon kanalı kurmak gibi bir düşüncem 2020 yılında vardı ancak bunu İmamoğlu’yla yapmayacaktım. Aile dostumuz Cavit Çağlar’la böyle bir düşüncem vardı ancak bu proje faaliyete geçmedi,” şeklinde cevap verdi.
Köksal, tanığın, “kendisinin avukat Zeynep T. üzerine bazı şirketler kurarak, açık hava reklam ve organizasyon işleri yürüttüğü” iddiasına ilişkin, “Tanık beyanı tamamen asılsızdır. Açık hava reklam ve organizasyon işlerini Zeynep T. üzerinden değil, kendi şirketimiz üzerinden yasal olarak yapmaktayız,” dedi. Ayrıca, “İhaleleri alan şirketler arasında oldukları” iddiasına karşılık, “Ben Serdal Taşkın’la hiçbir zaman ihale pazarlığında bulunmadım. Şirketlerim benden önce İBB’den ihale kazanmıştır ancak ben şirket ortağı olduktan sonra herhangi bir ihaleyi kazanmadık,” şeklinde yanıtladı.
“Torbalar dolusu paralar, ihale anlaşmaları, komisyonlar” iddiası
Köksal, soruşturma kapsamında ifadesi alınan bir tanığın, “Açık hava reklam işleriyle ilgili Serdal Taşkın, Ekrem İmamoğlu’nun ekibinde yer alan Murat Ongun, Murat Kapki, Hüseyin Köksal, Necati Özkan, Fatih Keleş isimli şahıslarla haftada en az iki gün bir araya gelip Beylikdüzü’nde toplanırlardı. Bu toplantılarda açık hava reklam işleriyle ilgili iş, ihale ve gayrimeşru hususlar konuşulurdu,” iddiasına karşılık, “Tanık beyanları tamamen asılsızdır ve ne amaçla söylendiğini bilmiyorum. Ongun, Taşkın, Özkan, Keleş ve Kapki isimli kişilerle tekstil şirketimde hiçbir toplantı yapmadım. Ayrıca bu kişilerle Beylikdüzü’nde de buluşmadım,” dedi.
Dosya kapsamında “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçundan tutuklanan, Köksal’ın şoförü Servet Yıldırım’la ilgili şu tanık beyanlarına yer verildi: “Şirketin belediyeden yüksek tutarlarda ihale aldığı ancak asıl işinin sahte faturalar düzenleyerek gayriresmi parayı şirkete soktuğunu Servet anlatmıştır.” Köksal, iddialara karşı, “Servet Yıldırım 15 yıldır şoförüm olarak çalışmaktadır. Tanık beyanını kimin verdiğini bilmiyorum. Servet’in anlattığı olarak beyan ettiği konular asılsızdır,” dedi.
MASAK raporu doğrultusunda, kendi hesabına gelen 117 milyon 143 bin 115 lira 68 kuruşun Mehmet E. isimli kişi tarafından nakit çekilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Köksal, “Urban Medya 2024 yılı temmuz ayı itibarıyla yüzde yüz sahibi olduğum gibi hesabına gelen tutar kar payı olarak tarafıma gönderilen paradır,” dedi. Mehmet E.’nin kendisinin diğer şirketinde çalışan tahsilatçılardan biri olduğunu belirtti.
Köksal, soruşturmanın şüphelileri Ekrem İmamoğlu, Alper Aydın, Serdal Taşkın, Buğra Gökçe, Eyüp Subaşı ve Fatih Keleş’in Karsal Örme isimli iş yerinin yakınlarında baz kayıtları olmasına ilişkin soruya, “Baz bilgisinde bulunan Subaşı ve Gökçe’yi tanımıyorum, bunlarla hiç bir araya gelip görüşmedim,” yanıtını verdi.
İmamoğlu İnşaat’a Para Transferleri
MASAK raporunda, Carsal Yayıncılık’tan İmamoğlu İnşaat’a yönelik yapılan para transferleri detaylandırıldı. Köksal’a, “İmamoğlu İnşaat’tan ailem 30 yıldır gayrimenkul alımı yapmaktadır,” dedi. Alımın yatırım amaçlı olduğunu ve şu an villanın boş durduğunu belirtti.
Köksal, ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini belirterek, herhangi bir suç işlemediğini ileri sürdü.
İlker Canikligil Hakkında Soruşturma Başlatıldı