35,1761$% -0.01
36,7640€% 0.01
44,4039£% 0.28
2.956,17%-0,72
2.615,37%-0,70
10.025,47%0,77
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Aydın’da Türkiye’nin deprem riski hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Moriwaki, “Türkiye’nin bir yerinde mutlaka bir deprem meydana gelecek. Bu durumu herkesin kabullenmesi ve buna göre hazırlık yapması gerekiyor” şeklinde uyarıda bulundu.
Özellikle Türkiye’deki yapı stokunun %50’sinin kaçak olduğunu vurgulayan uzman, bu durumun büyük bir risk oluşturduğunu ve deprem güvenliğinin sağlanması için yapı denetimlerinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Moriwaki, Aydın’ın deprem riski taşıyan bir il olduğunu ancak yakın vadede büyük bir depremin beklenmediğini ifade etti. Bölgenin düz ve yumuşak zemin yapısının, deprem sırasında tehlikeli hale gelebileceğine dikkat çekerek, “Aydınlılar tedbiri elden bırakmamalı” dedi.
Türkiye’nin deprem açısından dünyada 17. riskli ülke olduğunu belirten Moriwaki, can kaybı sıralamasında Türkiye’nin 3. sırada yer aldığını kaydetti. Adana’dan Kıbrıs’a uzanan fay hattının yüksek riskine işaret eden uzman, “Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Batı kolu Adana’dan Kıbrıs’a doğru ilerliyor ve bu fay hattının kırılma olasılığı oldukça yüksek” uyarısında bulundu.
Moriwaki, “Japonya’da yapı denetimleri ve teknolojik altyapı, can kaybını minimize ediyor. Türkiye’nin bu deneyimden faydalanması şart” diye vurguladı.
Depremlere hazırlık için tatbikatların artırılması gerektiğini savunan Moriwaki, Türkiye’de deprem riskinin en az olduğu ilin Kırklareli olduğunu açıkladı. Ayrıca, Endonezya’dan başlayarak Çin, Hindistan ve İran üzerinden Türkiye’ye ulaşan fay hattını da belirtti.
Marmara Bölgesi’nin depremlere karşı oldukça riskli olduğunu ifade eden Moriwaki, “İstanbul birinci tehlike kuşağında, kırmızı alarm durumunda. Ancak Ankara, fay hattından uzak ve kayalık bir bölgede yer alıyor” şeklinde konuştu.
Moriwaki, depremlere karşı duyarlı ve bilinçli olunması gerektiğini vurgulayarak, her an deprem olabileceği düşüncesiyle hazırlık yapılması gerektiğini belirtti. Eğitim kurumlarında depremlere karşı sık sık tatbikatların yapılmasını öneren Moriwaki, “Özellikle ilkokullarda senede bir kez yapılan tatbikatlar yetersiz. Japonya’da tehlikeli bölgelerde ayda bir tatbikat gerçekleştiriliyor. Tatbikatı ne kadar fazla yaparsak, o kadar iyi sonuç alırız. Küçük yaştan itibaren eğitim vermek çok önemli” dedi.
Moriwaki, belediyeler, hükümetler, okullar, şirketler ve ailelerin tek tek depreme hazırlıklı olması gerektiğini, “Hep birlikte depreme hazır olursak, hasarı %70 oranında azaltabiliriz. Bu büyük bir rakam. Japonlar bunu anladıkları için gerekli önlemleri alıyor; Türkiye’de ise maalesef bu yeterince yapılmıyor” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
İzmir’de 26 Kasım Salı Günü Elektrik Kesintileri