37,9203$% -0.08
41,2106€% 0.42
49,2025£% 0.08
3.812,88%0,36
3.125,96%0,39
9.557,75%-1,05
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, küresel ekonomiye dair son gelişmeleri ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nda barış sağlanmasının piyasalara olası etkilerini AA muhabirine yaptığı açıklamalarla değerlendirdi. Rogers, Rusya ve Ukrayna’nın tarım alanında önemli oyuncular olduğunu vurgulayarak, “Rusya, aynı zamanda büyük bir petrol üreticisi. Eğer bu iki ülke arasında kalıcı bir barış sağlanabilirse, bu durum dünya ekonomisi için olumlu bir gelişme olacak. Genellikle, dünya için iyi olan şeyler piyasalara da yansır. Barış ortamı oluşursa, tarım ve petrol fiyatları yükselebilir ve bu da piyasalarda bir istikrar sağlayabilir.” şeklinde konuştu.
Rogers, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in barış arzusunu göz önünde bulundurarak, “Savaş, Rusya için oldukça maliyetli bir durum. Dolayısıyla, Putin’in barış istemesi muhtemel. ABD Başkanı Donald Trump’ın da kendi itibarı ve popülaritesi açısından barışın faydalı olacağını düşündüğünü ifade etmek isterim.” dedi. Rogers, “Rusya, ABD, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) dahil olmak üzere hemen hemen tüm tarafların barışı istemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü savaş, kazandığını düşünen insanlar için bile iyi değildir; kimse bu durumdan kazanç sağlayamaz.” değerlendirmesinde bulundu.
Rogers, Trump’ın açıkladığı gümrük tarifelerinin küresel ekonomi ve özellikle ABD ekonomisi üzerindeki etkilerinin önemli olduğunu belirtti. Tarihin, bu tür tarifelerin ekonomiler için genellikle olumsuz sonuçlar doğurduğunu gösterdiğini ifade eden Rogers, “Görünüşe göre Trump, ya bunu bilmiyor ya da umursamıyor. Muhtemelen daha fazla tarife açıklamaya devam edecek ve bu durum kimse için iyi olmayacak. Tarifeler, fiyatları artırır, bu da yüksek enflasyon ve rekabet kaybı anlamına gelir.” diye ekledi.
Rogers, ABD piyasalarının 2009’dan bu yana tarihindeki en uzun sorunsuz dönemi yaşadığına dikkat çekerek, “Daha önce bu kadar uzun bir süre boyunca bu kadar iyi bir dönem geçirmemiştik. Ancak şu an sorunların yaklaştığını hissediyorum. Piyasada büyük bir coşku var ama bu genellikle kötü bir işaret. Bu nedenle, neredeyse tüm ABD hisselerimi sattım; yalnızca Çin ve Özbekistan hisselerimi tutmaya devam ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Çin’in Ekonomik Potansiyeli ve Uluslararası İş Birliği