34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremler hakkında önemli bilgiler sundu. Bu depremlerin, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan iki farklı faydan kaynaklandığını belirtti.
Bölgedeki diğer faylar üzerine gerçekleştirilen araştırmaların yoğunlaştığını ve özellikle bu büyük depremler sırasında kırılmayan fayların dikkat çekici hale geldiğini vurgulayan Sözbilir, “Kahramanmaraş’ın içinden geçen Maraş Fay Zonu dediğimiz bir fay var. Bu fay henüz kırılmadı. Bu fayın 6,8 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Maraş Fay Zonu’nun en güney kısmında 5 hendek açarak bu fayın yaşı, geçmişte ne sıklıkla deprem ürettiği ve en son ne zaman deprem meydana geldiği gibi konular üzerinde araştırmalar yaptıklarını aktaran Sözbilir, “Bu çalışmanın sonuçlarını elde ettik ve Maraş Fay Zonu’nun en güney kısmındaki parçanın aktivitesinin oldukça yüksek olduğunu gördük. Dolayısıyla, bu kısmın yapılaşma açısından kapatılması gerektiği önerisinde bulunduk.” dedi. Ayrıca, bu fayın uzun Doğu Anadolu Fayı kadar büyük olmasa da, son 10 bin yıl içinde 3 deprem ürettiğini ve yaklaşık 3 bin yıllık bir deprem üretme aralığına sahip olduğunu belirtti.
Maraş Fay Zonu üzerinde en son 1500’lü yıllarda bir deprem gerçekleştiğini ifade eden Sözbilir, Doğu Anadolu Fayı’ndan kaynaklanan depremlerin bu kolu etkilediğine dair veriler elde ettiklerini de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat depremlerinin ilkinde Narlı, Erkenek, Pazarcık ve Amanos segmentlerinin kırıldığını, ikinci depremde ise Çardak ve Doğanşehir fayının devreye girdiğini belirtti. Bu fayların kuzeye doğru devam eden Malatya Fayı’nın ise henüz kırılmadığını kaydetti.
Malatya’da 16 Ekim tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Kale ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki depremle birlikte, Erkenek ile Pütürge arasında daha önce kırılmayan fayın kırıldığını aktaran Sözbilir, “Bu fayda Elazığ tarafına doğru kırılmayan parçalar kalmadı. Fakat Bingöl tarafında hâlâ kırılmamış parçalar mevcut.” dedi.
Prof. Dr. Sözbilir, Bingöl tarafında bulunan kırılmamış parçaların Yedisu Segmenti içerisinde yer aldığını ve Kuzey Anadolu Fayı’nın bir kolu olduğunu ifade etti. Ayrıca, Bingöl tarafındaki Doğu Anadolu Fayı’nın parçalarının da henüz kırılmadığını belirterek, “Bu alanlarda deprem bekleniyor çünkü sismik boşluk sınıfına giriyorlar. Yani, bu bölgelerin günümüzde deprem üretmesi gerektiğini gösteren veriler mevcut.” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Pazarcık’tan güneye doğru ilerlediğimizde Ölüdeniz Fayı’nın da 6 Şubat depremlerinde kırılmadığını ifade eden Sözbilir, “Sakçagöz, Yesemek, Hacıpaşa gibi, ülkemiz sınırları içinde kalan fay parçaları hâlâ kırılmamış durumda. Bu faylar üzerinde de kapsamlı çalışmalar yapıyoruz.” dedi.
Kaynak: Timetürk
Sosyal Medya Tartışması Kanlı Bitti: Gencin Ölümü