38,4318$% 0.21
43,8414€% 0.07
51,3568£% 0.08
4.135,96%0,21
3.348,25%0,01
9.490,90%1,92
Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz bölgesinde son dönemlerde gözlemlenen heyelanların artışının, depremlerle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Bektaş, “Karadeniz sahili, 6.6 büyüklüğünde bir depreme her an hazır olmalıdır. Bu bölgedeki sahil kesimleri, deprem riskinin çok daha yüksek olduğu alanlardır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Bektaş, Doğu Karadeniz’deki heyelanların artışında küçük depremlerin önemli bir tetikleyici rol oynadığını belirtti. “Trabzon-Rize sahili, Kuzey Anadolu Fayı ile Karadeniz Fayı arasında ciddi bir baskı altında kalmaktadır. Her iki fay hattı, bu bölgeyi önemli ölçüde tehdit ediyor” şeklinde konuştu.
AFAD verilerine dayanarak, Karadeniz fay hattının önümüzdeki 50 yıl içinde 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Prof. Bektaş, “Bu oran, yüzde 10 ihtimalle daha büyük bir depremin de meydana gelebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, bölgedeki yapı stoğunun bu riskler göz önünde bulundurularak inşa edilmesi büyük önem taşımaktadır” diye ekledi.
Bölgede, sahil kesimlerinin ve kumsal alanların deprem etkisini artırdığına dikkat çeken Prof. Bektaş, “Dağların sürekli yükselmesi ve yer çekiminin artması, heyelan riskini artırıyor. Yağışlar, küçük ve orta ölçekli depremlerle birleştiğinde, yamaçlarda çekiçleme etkisi yaratarak heyelanları tetiklemektedir. Bu durum, bölgenin depremselliğinden doğrudan etkilenmektedir” şeklinde görüş bildirdi.
Kaynak: Timetürk
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Kredi Yönetmeliğinde Değişiklik