34,4192$% 0.24
36,3337€% 0.25
43,5188£% -0.18
2.841,78%0,27
2.571,47%0,16
9.410,75%-0,10
Kırgızistan’da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) “gözlemci” olarak davet edilmesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından sert bir şekilde eleştirildi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu daveti “Kıbrıslı Türk ayrılıkçı oluşumunu meşrulaştırma girişimi” olarak değerlendirdi.
Kırgızistan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi‘ne “KKTC Cumhurbaşkanı” unvanıyla Ersin Tatar‘ın gözlemci olarak katılımı, Avrupa Birliği’nden yoğun eleştirilere maruz kaldı. Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, bu tür davetlerin “Kıbrıslı Türk ayrılıkçı oluşumunu meşrulaştırma girişimi” olduğunu vurguladı.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, açıklamasında şunları söyledi: “Avrupa Birliği, OTS’nin Kıbrıslı Türk ayrılıkçı varlığını meşrulaştırma girişimlerini reddediyor.” Borrell, bu durumun “Birleşmiş Milletler (BM) şartında yer alan Kıbrıs’ın toprak bütünlüğü ilkesine aykırı” olduğunu belirterek, AB’nin yalnızca Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanıdığını ifade etti.
AB yönetimi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban‘ın Türk Devletleri Zirvesi’ne katılmasından da rahatsızlık duydu. Brüksel yönetimi, Orban’ın AB adına dış temsil yetkisi bulunmadığını ve AB’nin bu zirvede temsil edilmediğini dile getirdi. Orban’ın bu tür girişimlerinin, AB’nin dış politika tutarlılığına zarar verdiği savunuldu.
AB’nin Kıbrıs meselesinde yalnızca Kıbrıs Rum Yönetimi‘ni tanıması, KKTC’nin uluslararası alanda “gözlemci” sıfatıyla yer almasına yönelik her adımın tepkilere yol açmasına neden oluyor. AB Komisyonu, OTS ile olan ilişkilerde Orban’a herhangi bir yetki vermediğini hatırlatarak, Orban’ın AB dış politikasını kendi bağımsız girişimleriyle şekillendirmemesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: Timetürk
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın Oğlu E.U. Başından Vuruldu