Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bütçe görüşmelerine, Milli Eğitim Bakanlığı'nın konser giderleriyle ilgili tartışmalar damga vurdu. Tekin, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin okullarda hala ücretsiz yemek verilmediği eleştirilerine yanıt verirken, CHP'li belediyelerin konser giderlerini gündeme getirerek, "CHP'li belediyeler, konserlere harcadıkları parayı getirip açıklasınlar" ifadesini kullandı.

Tekin, CHP grubundan gelen öğretmen atamalarındaki mülakatlara yönelik yoğun eleştirilerin bulunduğunu belirterek, mülakat süreçlerinde alınan çeşitli tedbirleri aktardı. Mülakatlara karşı olan CHP'li vekillerin, kendi partilerinin yönetimindeki belediyelerin de mülakatlarla işçi ilanlarına çıktığını vurgulayan Tekin, "Eğer 'itfaiye memurluğu öğretmenlikten daha önemlidir' diyorsanız, buna bir şey demeyeceğim. Benim öğretmenlik mülakatıyla ilgili yaptığım şey bu." dedi.

"60 BİN KİŞİDEN 1100 KİŞİNİN YERİ DEĞİŞMİŞ"

Özellikle KPSS'deki başarı sıralamalarının, sözlü mülakat sonuçlarının ardından düştüğüne dair iddialara yanıt veren Tekin, elinde tüm komisyonların raporlarının bulunduğunu belirtti. "Benim elimdeki veriler, sizin gibi istatistiksel anlamı olmayan rakamlar değil." diyen Tekin, örnekler vererek, "Bir komisyonda 193 kişi mülakata girmiş ve sadece 3 kişinin yeri değişmiş. Başka bir ilde ise 682 kişi mülakata girmiş, 11 kişinin yeri değişmiş. Toplamda 60 bin kişiden 1100 kişinin yeri değişmiş." şeklinde konuştu.

Bursa ve İstanbul'daki mülakatların sıkıntılı olduğuna dair eleştiriler üzerine Tekin, "Din kültürü mülakatında Bursa'da 197 kişi, İstanbul'da 688 kişi mülakata girmiş. Bursa'da mülakata katılanlardan 23'ü, İstanbul'da ise 51'i sıralamanın dışında kalmıştır." dedi.

"BÜTÜN PROTOKOLLERDE, TEK TARAFLI FESİH HAKKI BİZDEDİR"

Bakan Tekin, tarikat veya cemaat vakıflarına bütçeden para aktarılıp aktarılmadığına ilişkin soruya, bu konuda daha önce pek çok açıklama yaptıklarını belirtti. Bakanlıklarının yaklaşık 5 bin farklı sivil toplum örgütüyle protokolü bulunduğunu ifade eden Tekin, "Bu protokollerde siyasi veya ideolojik bir bakış açısıyla hareket etmiyoruz. Tek bir şeye dikkat ediyoruz; İçişleri Bakanlığı Dernekler Masası tarafından hukuki olarak kabul edilmiş bir STK mı? Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış bir vakıf mı?" dedi.

Tekin, "Herhangi bir sivil toplum örgütüyle yaptığımız protokolde, hiçbir tüzel kişiliğe bir kuruş kamu kaynağı ödenmemiştir." vurgusunu yaparak, bütçede yer alan "kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler" başlığıyla ilgili yapılan ödemelerin yanlış anlaşıldığını ifade etti. Bütçedeki 5 milyar 895 milyon liranın aktarılacağı yerleri sıralayan Tekin, "Eğer hala 5 milyar 895 milyon lirayı cemaatlere veya derneklere aktardınız diyorsanız, buna karşı çıkmam oldukça doğal." dedi.

OKULLARDAKİ TEMİZLİK PERSONELİ İSTİHDAMI

Okullardaki temizlik personeli istihdamı hakkında da bilgi veren Tekin, Türkiye genelinde 55 bin civarında kadrolu temizlik elemanının bulunduğunu belirtti. Tekin, "Kadrolu temizlik elemanlarımızın sayısı yeterli değildir. Bu nedenle, her yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 'TYP' olarak tanımladığı istihdam türü ile bakanlığımıza personel alıyoruz." dedi. Ayrıca, Çalışma Bakanlığı'nın yaz aylarında kısmi zamanlı çalışma usulü getireceğini belirttiğini ve bu yıl için toplam 120 bin kadro vereceklerini ifade etti.

Belediyelerin okulları temizleme çabalarına değinen Tekin, "Ankara'da yaklaşık 2 bin 300 okul var. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, bu okullardan sadece 13'ünü bir gün temizliyor ve ardından çıkıp, 'Ben Ankara'daki bütün okulları temizledim.' diyor. Bu, iyi niyetli bir yaklaşım değil." şeklinde konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesinin yanı sıra Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu ve üniversitelerin özel bütçe, bütçe ve kesin hesapları ile Sayıştay raporları kabul edildi.