35,0556$% 0.03
36,3996€% 0.08
44,1845£% 0.16
2.946,00%0,90
2.611,58%0,77
9.915,76%-0,95
Noterlik Kanunu’nda ve çeşitli diğer kanunlarda önemli değişiklikler içeren teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda iki gün süren müzakerelerin ardından kabul edilerek yasalaşmıştır. Bu yeni düzenlemeler, noterlik hizmetleri ve işlemlerinin yanı sıra boşanma davalarına dair önemli değişiklikleri de kapsamaktadır.
Yasa çerçevesinde, bölge adliye mahkemelerine başsavcıvekili atanma süreçleri yeniden ele alınacak. Avukatlık stajı ile ilgili olarak, staj süresince fiilen engel teşkil etmeyen işlerde sigortalı çalışmanın, avukatlık stajını etkilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, noterlerin tatil günlerinde ve saatlerinde çalışabilmesi için gerekli düzenlemeler, Türkiye Noterler Birliği’nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak bir yönetmelikle belirlenecektir.
Noterliklerde Kredi Kartıyla Ödeme İmkanı
Noterlik işlemlerinde kredi kartıyla ödeme yapabilmek için yasal bir altyapı oluşturulacaktır. Noterliklerde gerçekleştirilen hizmetler ve düzenlenen belgeler için ödenecek olan vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri ile noterlik ücretleri, nakit veya banka kartı, kredi kartı gibi yöntemlerle tahsil edilebilecektir. Ayrıca, el yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecektir.
Boşanmanın Reddedilmesinden Sonra Yeniden Dava Açma Süresi
Boşanma davasının reddedilmesinin kesinleşmesinin ardından, ortak hayatı sürdüremeyen çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecektir. Eğer boşanma sebeplerinden biriyle açılmış bir dava reddedilmiş ve bu karar kesinleşmişse, bu tarihten itibaren 1 yıl geçmesi durumunda, ortak hayat yeniden kurulamıyorsa, evlilik birliği temelden sarsılmış olarak kabul edilecek ve eşlerden birinin talebi üzerine boşanmaya karar verilecektir.
Kamuoyunda “istinaf” olarak bilinen bölge adliye mahkemelerine cumhuriyet başsavcıvekili atanmasıyla ilgili de önemli değişiklikler yapılacaktır. İstinaf mahkemelerinde kıdemli cumhuriyet savcısının, cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapma düzenlemesi kaldırılacak; bölge adliye mahkemelerinde cumhuriyet başsavcıvekili, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenecektir. Ayrıca, iş durumunun gerektirdiği yerlerde birden fazla cumhuriyet başsavcıvekili atanması da mümkün olacaktır.
Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yapılan değişikliklerle, suçun niteliğinin değişmesi durumunda müdafiye ek savunma hakkına ilişkin bildirimler sanığa da ulaştırılabilecektir. CMK’daki bir diğer düzenlemeyle ise, devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) kurma yetkisine sahip olacaktır.
Hükümlülerin Eğitimi
Hükümlülerin örgün ve yaygın eğitim haklarının kapsamı genişletilecektir. Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde bulunan hükümlülerin tüm öğretim türlerinden, diğer ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin ise kurum içinde sunulan yaygın, dışarıdan ve açık öğretim programlarından yararlanmaları sağlanacaktır. Kapalı ceza infaz kurumundaki hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına, kurum disiplin ve güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde devam edebilecektir.
Yaş, eğitim düzeyi, engellilik durumu, sosyal ve ekonomik durum gibi kriterlere göre, eğitim ihtiyacı olan hükümlülere öncelik verilecektir. Kayıtlı oldukları eğitim kurumlarının ilgili mevzuatına göre gerekli şartları taşıyan ve kapalı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin sınavları, güvenlik ve disiplin tedbirleri alınarak ceza infaz kurumu içinde gerçekleştirilecektir.
Ortaöğretim, ön lisans, lisans gibi program kapsamındaki sınavlar, ilgili kurumla koordinasyon sağlanarak öncelikle çevrimiçi, bu mümkün olmazsa ilgili eğitim kurumu görevlisinin denetiminde yüz yüze yapılacaktır. Hükümlüler, merkezi sınavlar ile açık öğretim kurumları sınavlarına, sınav merkezi olarak belirlenen ceza infaz kurumlarında katılacaklardır. Kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler, sınavların düzenlenmesi ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasından sorumlu olacaktır.
Açık ceza infaz kurumları ve çocuk eğitimevlerindeki hükümlülerin eğitimden faydalanması veya sınavlara katılması, hükümlünün başarısız olması, devamsızlık göstermesi ya da disiplin cezasını gerektiren eylemler gerçekleştirmesi durumları dışında engellenemeyecektir. Öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecektir.
Kaynak: AA – Timetürk
Kahramankazan’da Trajik Bıçaklama Olayı