34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
2.705,79%1,29
9.549,89%1,94
Preply’nin Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, yayımladıkları araştırmanın hobi kültürüne, hobilerin insan hayatındaki önemine ve dünyada en popüler hobi alanlarına ışık tuttuğunu belirtti. Sivişoğlu, “Preply olarak gerçekleştirdiğimiz bu araştırma, hobi ve boş zaman aktivitelerinin ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymakta. Özellikle Türkiye’de en çok tercih edilen hobinin alışveriş yapmak olması dikkat çekici bir bulgu” dedi.
Araştırma, hobi ve boş zaman aktivitelerinin sosyalleşme ihtiyacı ile ilişkisini de ele aldı. Yapılan akademik çalışmalar, bu serbest zaman uğraşlarının ruh sağlığını geliştirdiğini ve stresle başa çıkma konusunda önemli bir katkı sağladığını göstermektedir. Referans alınan bir araştırmaya göre, ABD’deki kullanıcıların %81’i, yani 5 kişiden 4’ünün hobilerden beklentisinin ‘stresten kurtulma’ olduğu ortaya konulmuştur. Sivişoğlu, “Bini aşkın katılımcıyla gerçekleştirilen bu araştırma, büyük çoğunluğun hobi edinme motivasyonunun stresle başa çıkmak olduğunu göstermektedir. Katılımcıların hobilerden beklentileri arasında %57 oranla yalnız vakit geçirme, %56 oranla yaratıcı ifade ve yine %56 oranla başarı hissi öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
Preply tarafından yapılan incelemelerde yer verilen Statista verileri, Türkiye’deki bireylerin en çok tercih ettiği hobi ve aktivitelerin başında %48’lik bir oranla alışverişin geldiğini göstermektedir. Alışverişin ardından en popüler hobi ise teknoloji ve bilgisayar kullanımı. Ayrıca, Türkiye’de 5 kişiden 2’sinin seyahat etmeyi hobi olarak tercih ettiği gözlemlenmiştir. Sivişoğlu, “Bu araştırma sonuçları, Türklerin hobi tercihlerine dair önemli bir bakış açısı sunmaktadır. Dünya genelinde en çok tercih edilen hobilerin başında yemek yapmak, kitap okumak ve evcil hayvanlarla vakit geçirmek gelirken, Türkiye’de alışveriş, bilgisayar kullanımı ve seyahat gibi aktiviteler öne çıkmaktadır. Ayrıca otomobiller de Türkiye’de popüler hobiler arasında yer almaktadır. Bu durum, hobi tercihlerinin kültürel, ekonomik ve sosyal arka planlara göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Örneğin, spor yapmak Türkiye’de daha üst sıralarda yer alırken, dünya genelinde daha geri planda kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
Preply’nin dil ve kültüre ilişkin araştırmalarını kendi içgörüleriyle birleştirdiğini vurgulayan Sivişoğlu, değerlendirmelerini şu şekilde sonlandırdı: “Akademik referanslardan ve tüketici araştırmalarından yola çıkarak oluşturduğumuz derlememiz, internette sıkça aranan ‘hobi olarak dil öğrenme’ konusuna da değinmektedir. 3’ten fazla dil konuşabilen bireyleri tanımlamak için kullanılan poliglot terimi son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Özellikle küresel salgından sonra öğrenme alışkanlıklarının değiştiği ve pek çok öğrenme aktivitesinin dijitale taşındığı bu dönemde, dil öğrenmeyi tercih eden kişiler, profesyonel ya da akademik hayatlarının ötesinde, boş zamanlarında da bu aktiviteyi benimsemektedir. Araştırmalar, insan beyninin aynı anda 7 farklı dili öğrenme kapasitesine sahip olduğunu da göstermektedir. Preply gibi platformlar, nitelikli yabancı dil öğretmenlerine online ortamda erişim sağlayarak, uygun maliyetli hobiler edinmek isteyenler için İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca gibi dilleri cazip bir hobi alternatifi haline getirmektedir. Preply, yabancı dil öğrenmeyi stresli bir aktiviteden çıkarıp eğlenceli bir hale dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu derlemenin, yeni hobi edinmek isteyenlere ışık tutmasını umuyoruz.”
Diyarbakır’daki Narin Cinayeti Duruşmasında Gelişmeler