TBMM’de Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Kabul Edildi
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi görüşülerek kabul edilmiştir. Bu yasa ile birlikte, öğretmenlere yönelik işlenen suçlar için cezaların %50 oranında artırılması öngörülmektedir. Ayrıca, öğretmen adaylarına 30 bin ek gösterge verilerek, memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş alacaklardır.
Bunların yanı sıra, yeni bir Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmenlik mesleği, ihtisas mesleği olarak tanımlanacaktır. Öğretmen olarak istihdam edilecek kişiler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı programlarından mezun olup, hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecektir.
Teorik ve uygulamalı dersleri içeren hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecektir. Bu eğitim süreci toplamda 4 dönem olarak planlanmış olup, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre bu süre 3 dönem de olabilecektir.
Hazırlık Eğitimlerinden Kimler Faydalanabilecek?
Teklife göre, hazırlık eğitimine kabul edilecek kişilerin aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:
- Türk vatandaşı olmak.
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
- Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen süreler geçmiş olsa bile, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmamak.
- Affa uğramış olsa bile, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmamak.
- Hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuş suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olmamak.
- Devlet memurluğundan çıkarılmamış veya düzenlemeye göre öğretmenliği sona ermemiş olmak.
- Askerlikle ilgisi bulunmamak; muvazzaf askerlik hizmetini yapmış, ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak.
- Öğretmenliğe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak.
- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardan, Bakanlıkça belirlenecek olan alanlara göre belirlenen yeterli puanı almak.
- Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmamak.
Mazeretsiz Göreve Başlamayanlara Kısıtlama
Hazırlık sürecinin ardından yerleştirildikleri eğitim kurumlarında mazeretsiz olarak göreve başlamayanlar ile göreve başladıktan sonra mazeretsiz olarak görevlerinden ayrılanlar, hazırlık eğitimi sonunda aldıkları atamaya esas başarı puanıyla sözleşmeli öğretmenlik için yeniden başvuruda bulunamayacaktır. Ayrıca, yerleştirildikleri tarih itibarıyla 3 yıllık hazırlık eğitimine alınmamalarına yönelik süre bir yıla indirilmiştir.
Sözleşmeli öğretmenler, can güvenliği ve sağlık mazeretleri hariç olmak üzere, 3 yıl süreyle başka bir yere atanamayacaklardır. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde, sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenin eşi bu öğretmene tabi olacaktır.
Kaynak: NTV - Timetürk