35,0642$% 0.04
36,3116€% -0.17
44,0624£% -0.12
2.919,85%0,01
2.587,93%-0,15
9.915,76%-0,95
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), 2022 yılında yaşanan bir olay üzerine önemli bir karar aldı. Z.G. isimli kadın, ailesiyle birlikte yazlıkta tatil yaparken, tesettürlü mayo ile site havuzuna girmek istedi. Ancak site yönetimi, mayo, bikini ve şort dışındaki yüzme kıyafetlerinin hijyen kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle bu talebi reddetti. Z.G., yasağın kaldırılması için site yönetimine başvuruda bulundu; ancak bu başvuru 30 hayır, 5 evet oyuyla yine reddedildi. Bunun üzerine, Z.G.’nin avukatı, ayrımcılık yasağının ihlali gerekçesiyle TİHEK’e başvuruda bulundu.
Sağlık Bakanlığı’ndan Alınan Görüş
TİHEK, site yönetiminin uyguladığı yasağı değerlendirirken, daha önce benzer bir başvuruda Sağlık Bakanlığı’ndan alınan görüşe atıfta bulundu. Bakanlığın görüşü, tesettürlü mayo ile havuza girilmesinin hijyen açısından bilimsel olarak olumsuz bir etkisinin olmadığını belirtiyordu. TİHEK, bu durumun din ve inanç özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiğini vurgulayarak, kanunla belirlenen sınırlar dahilinde kişilerin inançlarının gerekliliklerini yerine getirme özgürlüğüne sahip olduklarını hatırlattı.
Üst Sınırdan İdari Para Cezası
TİHEK, olayda site yönetiminin uyguladığı yasakların meşru bir amaca hizmet etmediğini ve ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Bu bağlamda, site yönetiminin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine ve Z.G.’nin din ve inancını ifade etme özgürlüğünün engellendiğine dikkat çekti. Sonuç olarak, TİHEK, Altınoluk Artemis Evleri Site Yönetimi’ne üst sınırdan 141 bin 934 lira idari para cezası kesilmesine karar verdi.
Kararın Gerekçesi
TİHEK’in ihlal kararında, Anayasa’nın 10. maddesine atıfta bulunarak, herkesin dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep gibi nedenlerle ayrım gözetilmeksizin eşit olduğu vurgulandı. Anayasa’nın 24. maddesinde “din ve vicdan hürriyeti”nin tanımlandığına da dikkat çekilen kararda, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun 3. maddesine göre herkesin hak ve hürriyetlerden eşit şekilde yararlanma hakkı olduğu belirtildi. Başvurucunun tesettür mayosuyla havuza girmesinin yasaklanmasının, güvence altına alınan hakların ihlali olduğuna işaret eden kararda şu değerlendirmeye yer verildi:
Bu olay, Türkiye’de din ve inanç hürriyetinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
AA Kaynak: Timetürk
Antalya’da 3 Kardeşin Trajik Ölümü