35,0223$% 0.08
36,7959€% 0.21
44,5371£% 0.09
2.979,80%0,22
2.647,52%0,16
10.011,27%0,14
Bu araştırma, Türkiye genelinde 67 ilde, farklı yaşam koşullarına sahip 3 bine yakın hanede, 15-24 yaş grubundaki 1300 gençle gerçekleştirilen kapsamlı bir çalışma olarak öne çıkmaktadır. Araştırma, gençlerin demografik profilleri, yaşam alanları, eğitim ve istihdam durumu, cinsel sağlık ve üreme sağlığı konuları, çocuk yaşta evliliğe yönelik bakış açıları gibi önemli verileri içermektedir.
Gençlerin Sosyal Medya Kullanım Oranı
Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin %92’si sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanmaktadır. En çok tercih edilen sosyal medya platformları arasında Instagram, Tiktok ve X yer almaktadır. Ayrıca, gençlerin %88’inin kadına yönelik şiddeti sosyal medya aracılığıyla öğrendiği tespit edilmiştir. Cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgilerini sosyal medyadan alan gençlerin oranı ise %69, çocuk yaşta evliliklerle ilgili bilgileri sosyal medyadan edinenler %64, gençlik ve şiddet konularında bilgiye ulaşanların oranı ise %61 olarak belirlenmiştir.
Eğitim Durumu ve İstihdam
Gençlerin eğitim durumları da araştırmanın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Gençlerin %17’sinin ortaokul mezunu veya daha az eğitim düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Diğer yandan, %37’si lise öğrencisi, %23’ü lise mezunu, %23’ü ise üniversite öğrencisi ya da mezunudur. Ayrıca, lise düzeyindeki gençlerin %31’inin ailesinin maddi durumu yetersiz olduğu veya çalışmak zorunda kaldığı için okulu bıraktığı ifade edilmiştir.
Çalışma Durumu
Gençlerin istihdam durumu incelendiğinde, %42’sinin çalıştığı, %20’sinin ise ne eğitimde ne istihdamda, ne de buna yönelik yetiştirme programlarına dahil olduğu anlaşılmaktadır. Araştırmanın sonuçları arasında “Demografik Profiller ve Yaşam Koşulları”, “Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı”, “Evlilik ve Çocuk Yaşta Evlilikle İlgili Algılar” gibi başlıklar yer almaktadır.
Politika Geliştirme Süreçlerine Katkı
Raporun tanıtım programında konuşan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü İsmet Koç, veriye dayalı politika ve strateji geliştirme süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla yaptıkları çalışmaların birçok kamu kurumu tarafından politika ve strateji oluşturma aşamalarında kullanıldığını belirtti. Türkiye Gençlik Araştırması’nın eğitim, araştırma ve politika geliştirme süreçleri açısından önemine değinen Koç, şunları ifade etti:
Programda ayrıca İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Nasrin Pourghazian ve Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da konuşmalar yaparak araştırmanın önemine vurgu yaptılar.
Kaynak: Timetürk
Kredi Kartı Limitleri: Belirlenme Süreci ve Gelecek Düzenlemeler