37,9468$% -0.01
42,0364€% 1.87
49,8378£% 0.96
3.789,06%-0,97
3.112,62%-0,73
9.484,26%-0,41
Türkiye, Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi üç büyük fay hattına ev sahipliği yapmaktadır. Bu fay hatlarının bulunduğu bölgeler, ciddi risk taşıyan alanlar olarak kabul edilir. Özellikle bu bölgelerde yaşayan vatandaşlar, Türkiye’nin her yerinde deprem korkusuyla yaşamaktadırlar.
Gelişmiş ülkelerin pek çoğunda yaygın olarak kullanılan çelik yapı sistemleri, Türkiye’de de en çok tercih edilen yapısal çözümler arasında yer almaktadır. Çelik yapı sistemleri, üretiminde kullanılan son teknoloji sistemleri ve çelik konstrüksiyonun sağladığı güvenlik ile diğer yapı türlerinden oldukça farklı bir konumda bulunmaktadır.
Marmara Yapı’nın sahibi Yakup Yılmaz, “Betonarme bir yapıda yaşam, bir yıldan önce başlamaz. Ancak çelik konstrüksiyonda, sözleşme imzalandıktan sadece 60 gün sonra evde yaşam başlar.” şeklinde ifade etmiştir.
Yüzde 50 Daha Ekonomik
20 yılı aşkın süredir Türkiye’nin dört bir yanında çelik evler inşa ettiklerini belirten Yılmaz, “Şirket olarak ülkemizin her köşesinde çelik konstrüksiyon yapılar üretiyoruz. Üstelik çelik yapılar, betonarmeye kıyasla yüzde 50 daha ekonomik. Bu nedenle, insanların konut ihtiyaçlarının çelik yapılara yönelmesi oldukça önemli.” değerlendirmesinde bulunmuştur.
Çelik, Ekonomiktir
Ön üretimli ve fabrikasyon taşıyıcı elemanlar, düşük maliyetle yüksek kalite sağlamakta ve inşaat süresini önemli ölçüde kısaltmaktadır. Çelik, taşıma kapasitesinin ağırlığına oranı en yüksek olan malzemedir. Yüksek taşıma kapasitesi sayesinde çelik yapı elemanları, daha küçük kesit ve ölçülerde, daha hafif ve mükemmel kalitelerde üretilebilmektedir. Çelik yapılarda taşıyıcı eleman boyutları, ahşap ve betona göre çok daha küçüktür; bu da daha fazla kullanım alanı sağlamakta ve yapı alanının daha verimli kullanılmasını mümkün kılmaktadır.
Çelik, Depreme Karşı Dayanıklıdır
Çelik yapıların hafifliği, depreme karşı dayanıklılığını artıran önemli bir faktördür. Yapının kütlesi ne kadar büyük olursa, depremde etkileneceği kuvvet de o kadar fazla olacaktır. Deprem kuvvetini azaltmanın tek yolu, yapının hafifletilmesidir. Çelik evler, betonarme yapılara oranla yaklaşık 5 kat daha hafiftir; bu da binaya gelen deprem yükünü 5 kat azaltmaktadır.
8 Hurda Araçtan İskelet Yapılıyor
Çelik, hem dayanıklı hem de geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Çelik binaların sökümünden elde edilen malzeme geri kazanılmakta, böylece çevresel sürdürülebilirlik sağlanmaktadır. Hafif çelik malzemeden yapılan bir binanın iskeleti, 7-8 hurda otomobilden elde edilebilmektedir. Buna karşılık, benzer bir yapıyı ahşaptan inşa etmek için yaklaşık 50 ağacın kesilmesi gerekmektedir.
Çelik, Hızlıdır
Temel ve su basman haricinde betona ihtiyaç duyulmadığı için çelik konstrüksiyon montajı, hava koşullarına bağlı kalmaksızın çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu durum, sermaye ihtiyacını azaltmakta ve inşaat maliyetlerinin düşmesine olanak tanımaktadır. Çelik bir evin montajı, sadece 60 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.
Çelik, Yıldırıma Karşı Korur
Çelik konstrüksiyon sistemleri, diğer taşıyıcı sistemlere göre yıldırıma karşı da koruma sağlamaktadır. Çelik iskelet, toprağa giden bir yol oluşturarak, patlama, küçük çaplı yangın ve kişisel yaralanma risklerini azaltmaktadır.
Kaynak: Yeniçağ
Manisa’da Motosiklet-Traktör Kazası: İhmaller ve Sonuçları