34,3537$% 0.36
37,1051€% 0.05
44,6226£% 0.24
2.987,75%0,41
2.705,78%0,05
8.946,13%0,95
Bakan Bolat, X’teki hesabından katıldığı bir canlı yayında, İsrail ile ticaretin devam ettiğine dair ortaya atılan iddialara açıklık getirdi. Hükümetin, İsrail kalıcı bir ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda, kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren tüm ürünleri kapsayan ihracat ve ithalat işlemlerini tamamen durdurduğunu vurguladı. Bu tarihten sonra Türkiye’den İsrail’e yönelik herhangi bir ihracat veya ithalat için tescil edilmiş gümrük beyannamesinin bulunmadığını ifade eden Bolat, aynı şekilde İsrail’den Türkiye’ye de hiçbir sevkiyat yapılmadığını belirtti. Böylece, İsrail ile ticarete yönelik gümrük sisteminin tamamen kapalı olduğunu duyurdu.
Bolat, 2 Mayıs 2024’teki kararına atıfta bulunarak, “Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığının isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde, ihracata sadece ‘Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu’ Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile resmi olarak teyit ettikten sonra müsaade edilmektedir. Bu malların yalnızca Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından birçok kez duyurulmuş olup, bu ürünlerin Filistin ile ticaretimize ilişkin verilerimizden de anlaşılmaktadır.” dedi.
Bolat, Filistin’in her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık yüzde 25’ini Türkiye’den gerçekleştirdiğine dikkat çekti. 2024 yılında, Filistin’e yönelik ihracatın istatistik sisteminde kendi kodu ile kaydedilmeye başlandığını ve daha önce İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımlarının artık Filistin’in kendi koduyla kaydedildiğini belirtti. Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçıların Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvuruda bulunduğunu ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığın koordinasyonunda teyit edildiğini açıkladı.
Bolat, Türkiye’ye Filistin’den yapılan ithalatlarda ise, Filistinli ihracatçıların ülkeye yönelik ihracat başvurusunun Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulunması durumunda, Türkiye’ye ileteceğini ve geldiği ülke olarak Filistin olduğunun belgelenmesi gerekliliğini açıkladı. Ayrıca, Filistin’e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinin de aynı elektronik onay mekanizması çerçevesinde teyitleşme sonrasında gerçekleştirildiğini belirtti. Bolat, “Ülkemiz, mazlum Filistin halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin’in haklı davasında ekonomik olarak da yanında destek olmaya devam edecektir.” ifadesini kullandı.
Kaynak: Timetürk
İsrail’in Gazze’ye Yönelik Saldırılarına Protesto Gösterileri