DOLAR

38,4260$% 0.22

Created with Highcharts 8.2.201:0001:3002:0002:3003:0003:3004:0004:3005:0005:3006:00
EURO

43,6142% -0.44

Created with Highcharts 8.2.201:3002:0002:3003:0003:3004:0004:3005:0005:3006:00
STERLİN

51,0996£% -0.33

Created with Highcharts 8.2.201:3002:0002:3003:0003:3004:0004:3005:0005:3006:00
GRAM ALTIN

4.079,46%-1,20

Created with Highcharts 8.2.200:0000:3001:0001:3002:0002:3003:0003:3004:0004:30
ONS

3.296,35%-1,59

Created with Highcharts 8.2.201:0001:3002:0002:3003:0003:3004:0004:3005:0005:30
BİST100

9.490,90%1,92

Created with Highcharts 8.2.210:3011:0011:3012:0012:3013:0013:3014:0014:3015:00
İmsak Vakti a 02:00
İstanbul KAPALI 11°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • Evos Angels
  • Genel
  • Ümit Özdağ’a Yönelik İddianame ve Sosyal Medya Paylaşımları

Ümit Özdağ’a Yönelik İddianame ve Sosyal Medya Paylaşımları

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İddianamesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “ihbar eden” olarak yer aldı. İddianamede, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın sosyal medya hesabı üzerinden farklı tarihlerde gerçekleştirdiği 34 paylaşımda, Suriyeliler ve diğer sığınmacı gruplara yönelik dezenformasyon içerikli paylaşımlar yaptığına yer verildi. Bu paylaşımların, yetkili makamlarca yalanlandığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan tutuklanan Ramin Saeidi’nin dijital materyal incelemesinde, “Ambargotv” hesabını kullandığı tespit edildi. İddianamede, bu kişinin söz konusu soruşturma kapsamında alınan ifadesine de yer verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İddianamesi

Ümit Özdağ’a Yönelik Yeni İddianame

Saeidi, ifadesinde İran Tebriz doğumlu olduğunu ve “Ambargotv” isimli Twitter hesabının kendisine ait olmadığını, bu hesabın Ümit Özdağ’a ait olduğunu ifade etti. Özdağ ile 2021 yılında tanıştıklarını belirten Saeidi, şunları aktardı:

Ümit Özdağ'a Yönelik Yeni İddianame

ad826x90
  • “Bu tanışıklık üzerine, Ümit Özdağ’a ait olan ‘@ambargo tv’ isimli X, YouTube ve Instagram hesaplarında paylaşılan videoların kurgu ve edit çalışmalarını gönüllü olarak yapmaya başladım. Halen de bu işleri yürütmekteyim.”
  • “Soruşturma dosyasında bulunan araştırma raporunda belirtilen haber niteliği taşıyan paylaşımları ben gerçekleştirmedim. Yapılan paylaşımların içeriğini ben belirlemiyordum. Bana direkt Ümit Özdağ tarafından talepte bulunuluyordu.”
  • “Ben de bu talepler doğrultusunda videoların kurgu ve edit işlemlerini yapıp, benden istenildiği şekilde kendilerine gösteriyordum. Onların onayı sonrasında belirtmiş olduğum sosyal medya platformları üzerinden paylaşımlarını gerçekleştiriyordum.”

Saeidi, buradaki paylaşımların kendisine ait olmadığını savunarak, “Ben sadece paylaşılacak videoların kurgu ve editlerini yapmaktaydım ve bunların talimatlarını da Ümit Özdağ’ın kendisinden alarak gerçekleştiriyordum.” ifadelerini kullandı.

Kayseri’deki Protestolar ve Etkileri

İddianamede, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” suçundan yürütülen soruşturmanın şüphelisi Oğuzhan Kumpınar tarafından çekilen bir videonun, Özdağ’ın resmi X hesabından paylaşıldığı ifade edildi. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından 21 Ocak’ta hazırlanan rapora atıfta bulunularak, 30 Haziran-3 Temmuz 2024 tarihleri arasında Kayseri’de meydana gelen olaylarda yaklaşık 15 bin 100 kişinin protestolara katıldığı, bu olaylar neticesinde 263 ikamet-işyeri ve 166 araçta zarar meydana geldiği, 25 emniyet personeli ve 1 itfaiye personelinin yaralandığı belirtildi. Olaylara katılan kişilerin Zafer Partili ve müzahir şahıslar tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlardan etkilendiği değerlendirildi.

İddianamede, Özdağ’ın savunmasında üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği ve atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını savunduğu kaydedildi.

Özdağ’ın Paylaşımlarının Etkisi

Özdağ’ın sosyal medya paylaşımlarındaki söz ve beyanlarının kışkırtıcı tutum ve davranışlar sergilemeye yönelik ifadeler içerdiği vurgulanan iddianamede, bu paylaşımların halkın bir kesiminin diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı gerektirecek nefrete yönlendirdiği ifade edildi. İddianamede, bu paylaşımların birçok hesap ve grup tarafından yorumlar ile birçok defa paylaşılarak medyada gündem oluşturduğu belirtildi. “Bunu müteakip tahrik edilenler nazarında endişe yaratacak şekilde bir etki oluşturarak, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı” değerlendirmesi yapıldı.

ad826x90

Özdağ’ın paylaşımlarının, Kayseri’de meydana gelen olayların oluşumunda etkili olduğu, söz konusu suçun somut tehlike unsurunun gerçekleştiği ve şüphelinin 18 Ağustos-24 Aralık 2024 tarihlerinde de ayrımcılığı gerektirecek, nefrete yönlendirici nitelikteki paylaşımlarına devam ettiği, üzerine atılı suçu işlediği hususunda yeterli suç şüphesinin bulunduğu anlatıldı. İddianamede, Özdağ hakkında partisinin il başkanları istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sarf ettiği sözlerden dolayı “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan da iddianame düzenlendiği hatırlatıldı.

Hazırlanan iddianamede, Özdağ’ın basın ve yayın yoluyla zincirleme şekilde “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan 1 yıl 10 ay 15 günden 7 yıl 10 ay 15 güne kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesinde yer alan “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma” hükmünün uygulanması da talep edildi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s


En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Diyarbakır’da Apartman Yangını: 5 Kişi Dumandan Etkilendi

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0