35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Erzurum’un Palandöken Dağı eteklerinde düzenlenen ‘Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) Temel Modül Eğitimi’, hava sıcaklığının eksi 8 dereceye kadar düştüğü çetin koşullarda başarıyla tamamlandı. Beş gün süren bu eğitim programına, 30 gönüllü sağlık personeli katıldı. Katılımcılar, zorlu saha şartlarında ekip ruhunu pekiştirmenin yanı sıra, afet durumlarında nasıl etkin bir şekilde çalışabileceklerini deneyimleme fırsatı buldular.
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği, 2024 yılının üçüncü ‘UMKE Temel Modül Eğitimi’ni gerçekleştirdi. Eğitimler, 21 Ekim’de başlayarak, teorik kısmı 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde verildi. Ardından, Palandöken Dağı eteklerindeki AFAD İl Müdürlüğü sahasında kamp ve tatbikatlarla devam etti. Eğitim süresince, doktor, hemşire, acil tıp teknisyeni (ATT), paramedik, anestezi teknikeri ve ebe gibi farklı sağlık birimlerinden gelen 30 gönüllü personel, afet anlarında zorlu hava koşullarında hayatta kalma becerilerini geliştirdi.
Eğitimler sırasında, katılımcılara soğuk havaya karşı dayanıklılık kazandırmak amacıyla, geceyi sıfırın altında 8 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda çadırlarda geçirme fırsatı sunuldu. Ekipler, gün boyunca süren tatbikatların yanı sıra, sıcak ve soğuk alanlarda enkaz altında kurtarma, temel ve ileri yaşam desteği ile triaj çalışmaları gibi kritik konularda da eğitim aldı.
Eğitime katılan paramedik Fatma Coşkun, yaşadığı deneyimi şu sözlerle anlattı: “Zirvesi karla kaplı Palandöken Dağı’nın eteklerinde UMKE ekibi olarak arama kurtarma eğitimi yapıyoruz. Soğuk hava şartlarında ve kalabalık bir ekip ortamında çalışarak kriz yönetimini öğreniyoruz. Bu zorlu koşullarda elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz.”
112 Başhekim Yardımcısı Dr. Celal Yazıcı, UMKE gönüllülerinin katıldığı bu eğitimlerin üçüncü kez gerçekleştirildiğini belirterek, “İki günlük teorik eğitimin ardından, zorlu saha şartlarında iki günlük bir kamp süreci gerçekleştiriyoruz. Eğitim boyunca sağlık personelimiz afet ortamında konaklama çadırlarında kalıyor ve gün boyu süren eğitimlere katılıyorlar.” dedi. Ayrıca, “Eğitimler, gece saatlerinde de devam ediyor. Personel bu zorlu şartlarda kendini geliştirme fırsatı buluyor,” diyerek eğitimin önemini vurguladı.
Kaynak: Timetürk
Alanya’da Muz Üretimi ve Yeni Türlerin İhracat Hedefleri