34,4834$% -0.03
36,6290€% 0.03
43,8459£% 0.05
2.917,58%-0,08
2.632,08%-0,05
9.232,90%-1,73
Hawaii’de keşfedilen ve tek hücreli bir organizma olan ‘Chromosphaera perkinsii’, ilk kez bir milyar yıl önce ortaya çıkmış. Bu organizma, hücre bölünmesi geçirerek ilkel bir yumurtayı andıran yapılar oluşturabiliyor. Cenevre Üniversitesinden bilim insanları, bu benzersiz organizmanın hayvan embriyolarıyla çarpıcı benzerlikler taşıyan çok hücreli yapılar oluşturduğunu tespit etti. Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Omaya Dudin, şu ifadeleri kullandı: “’Chromosphaera perkinsii’, tek hücreli bir tür olmasına rağmen gösterdiği davranış biçimi, çok hücreli koordinasyon ve farklılaşma süreçlerinin, ilk hayvanların Dünya’da ortaya çıkmasından çok daha önce mevcut olduğunu gösteriyor.”
Chromosphaera perkinsii‘nin çok hücreli gelişimi ile ilgili görsel: Independent
Maya veya bazı bakteriler gibi tek hücreli yaşam formları, karmaşık canlılara dönüşen çok hücreli organizmalardan (hayvanlar gibi) çok daha önce evrimleşmiştir. Bu embriyo gelişim süreci, hayvan türleri arasında önemli derecede benzerlikler gösteren belirli aşamaları izler. Araştırmacılar, bu sürecin, hayvanların ortaya çıkmasından çok daha eski bir dönemde geliştiğinden şüpheleniyordu. Ancak, tek hücreli türlerden çok hücreli organizmalara geçişin tam olarak nasıl gerçekleştiği hâlâ büyük ölçüde bilinmiyordu.
Independent’ın haberine göre, bu yeni çalışmada bilim insanları, bir milyar yıl önce hayvan evrimsel çizgisinden ayrılan ata canlı ‘C. perkinsii’ üzerinde araştırmalar yaparak çok hücreli yaşam formlarına geçişin arkasında yatan mekanizmalara dair önemli bulgular elde ettiler. ‘C. perkinsii’ maksimum boyutuna ulaştığında, daha fazla büyümeden bölünerek hayvan embriyolarının erken evrelerine benzeyen çok hücreli koloniler oluşturdu. Bu koloniler, en az iki farklı hücre tipinden oluşarak yaşam döngülerinin yaklaşık üçte biri boyunca varlıklarını sürdürdü. Araştırmacılar, bu olguyu bu tür organizmalar için “şaşırtıcı” olarak nitelendirdiler.
Bu kolonilerin belirgin bir üç boyutlu yapıyla bölünme şeklinin, hayvanlarda embriyonik gelişimde yer alan erken adımları “çarpıcı bir şekilde anımsattığını” ifade ettiler. Araştırmacılar, bu keşfe dayanarak, “tavuğun yumurtadan çıkması” için gerekli genetik araçların, doğanın bir milyar yıl önce tavukları ortaya çıkarmasından çok önce var olduğunu belirtmişlerdir. Ancak yine de çok hücreli gelişimin ardındaki mekanizmaların ‘C. perkinsii’‘de ayrı bir şekilde evrimleşmiş olma ihtimali de mevcuttur. Araştırmacılar, organizmanın daha fazla incelenmesinin hangi ihtimalin daha olası olduğunu ortaya çıkaracağını umduklarını eklediler.
Çalışmanın bir diğer yazarı Marine Olivetta, “Çok yakın zamanda keşfedilen bir tür, bize bir milyar yıldan daha geriye gitme olanağı sağlıyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: Timetürk
Sonbaharda Çamaşır Kurutma Yöntemleri