37,9683$% -0.05
41,0670€% -0.24
49,0338£% -0.27
3.810,14%1,13
3.121,39%1,18
9.659,48%0,49
Yeni kabul edilen kanun çerçevesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, yaz ve kış aylarında gerçekleştirilecek olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik spor dallarında toplamda 8 bin sporcu yetiştirmeyi hedefliyor. Bu sporcuların, çeşitli spor etkinlikleri sırasında ihtiyaç duyacakları beslenme, barınma ve ulaşım giderleri, ilgili bakanlık tarafından karşılanacak. Ayrıca, bu sporculara, asgari ücreti geçmemek kaydıyla aylık harçlık ödenecek. Yapılacak ödemeler, damga vergisi haricinde hiçbir kesintiye tabi olmayacak ve haczedilemeyecek. İlgili bakanlık, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile koordineli bir şekilde hareket edecek.
Bu yeni kanun ile birlikte, serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik bazı düzenlemeler de hayata geçiriliyor. Buna göre, meslek ruhsatnamesini başkalarına bedelli ya da bedelsiz olarak kullandırdığı tespit edilen muhasebecilere, meslekten çıkarma cezası verilecek. Ayrıca, başkalarının adını ve unvanını kullanarak beyanname düzenleyen ya da imzalayan meslek mensupları da benzer bir ceza ile karşılaşacak. Disiplin cezaları, cezanın kesinleşmesinin ardından meslek mensubuna bildirilecek ve uygulanacak.
Yeni yasada, ‘Karayolları Taşıma Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmakta. Bu değişiklikler ile birlikte, yetki belgesi olmadan ya da alınan belgenin kapsamına uymadan taşımacılık yapanlara verilen cezalar, 17 bin liradan 170 bin liraya kadar çıkarılacak. Yetki belgesine sahip olup da aracın kayıt işlemlerini yapmadan tehlikeli yük taşıyanlar için ise ceza, 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar çıkacak. Ayrıca, biletsiz yolcu taşıyanlar ile sözleşmesiz taşımacılık yapanlara verilen cezalar da 8 bin 500 liradan 85 bin liraya yükseltilecek. Yolcu ve eşyaların güvenli taşınmasını ihlal edenlere 5 bin 500 liradan 50 bin liraya kadar para cezası verilecek.
‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, cumhurbaşkanı olarak görevden ayrılanlara, başvuruda bulunmaları halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı tarafından yapılan yaşlılık aylığına yüzde 5 fazladan bir zam yapılması öngörülüyor. Ayrıca, emeklilerin bayram ikramiyeleri 3 bin liradan 4 bin liraya yükseltilerek, önemli bir destek sağlanacak.
Yabancı plakalı araçların sürücülerine, Türk vatandaşı olup olmadıklarına bakılmaksızın, cezalar verilecek ve geçiş ücretleri ödemeden Türkiye’yi terk etmelerine izin verilmeyecek. Araç sahipleri, bu idari cezaları gümrük kapılarında ödeyecek. Tahsil edilen gelirlerin yüzde 60’ı bütçeye, yüzde 40’ı ise Gümrük Genel Müdürlüğü’ne aktarılacak. Ayrıca, Türkiye Varlık Fonu ile ilgili de bazı değişiklikler yapılacak, bu fonun denetimi Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştirilecek.
Yapılacak yeni düzenlemelerle, doğum yardımı sistemi değişiyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla yeni doğan çocuklar için ailelere yapılacak yardımlar artırılacak ve sistem, çocuk sayısıyla orantılı hale getirilecek. Doğum yardımı ödemeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan karşılanacak ve genel bütçeden gerekli kaynak aktarımı sağlanacak. Yardımlar, vergi veya kesintiye tabi olmayacak ve haciz işlemi uygulanamayacak.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü personeline, Türkiye’deki sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısına bağlı olarak performans primi ödenecek. Bu prim, memur aylık katsayısının yüzde 40’ı ile çarpılması sonucu belirlenecek. Ayrıca, ‘Petrol Piyasası Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle belirlenen suçlara ilişkin vergi incelemeleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bildirilecek ve ilgili tesisler için lisans verilmesi engellenecek.
Ramazan Bayramı Tatili ve Üniversiteler: 9 Günlük Süre