Yenidoğan Çetesi Skandalı ve Sağlık Sektöründeki Yansımaları
Yenidoğan Çetesi Skandalı
Yenidoğan çetesini çökerten Savcı Yavuz Ergin'i "benimle de resim çektireceksin, misafirim geldi" diyerek tehdit eden Mustafa Kemal Zengin (sağda)
YENİDOĞAN ÇETESİNİN SUÇ DOSYASI
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 27 Mart 2023 tarihinde CİMER üzerinden gelen bir ihbarla harekete geçti. Bu ihbar 21 Mayıs 2023'te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne iletildi ve ardından Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapsamlı bir soruşturma başlatıldı. Bu süreçte, 28 Eylül 2023'te İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, il genelindeki tüm kamu, özel ve vakıf üniversitesi sağlık tesislerine yönelik olağan ve olağan dışı yenidoğan yoğun bakım denetimlerini gerçekleştirmek üzere bir "Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim Değerlendirme Komisyonu" kurulmasını talep etti.
Soruşturma kapsamındaki çalışmalarda, şüphelilerin kimlik ve adres tespiti yapıldı. Mağdur ve tanıkların ifadeleri alındı, ayrıca ilgili kurumlardan evrak ve bilgi istendi. Somut deliller toplandıktan sonra, 26 Nisan 2024'te İstanbul ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu operasyonda toplam 47 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 22'si tutuklandı. Ayrıca, tanık ve mağdur ifadeleri de alınarak sürece dahil edildi.
Mayıs ayında, Medilife Sağlık Hizmetleri Hastanesi'nin faaliyetleri askıya alındı. 23 Ağustos'ta Sağlık Bakanlığı Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, çocuk hekiminin, hemşirenin izlemine bırakılan yenidoğan bebeklerin yüzde 90'ının hayat haklarının ellerinden alındığı vurgulandı. 30 Ağustos'ta tutuklu şüphelilerin avukatı Aylin Arslantatar, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcısı Y.E'yi arayarak kendisine suikast planlandığını, ailesine zarar verileceğini belirtti. Bunun üzerine Savcı Y.E, durumu gerekli mercilere bildirdi ve soruşturma başlatıldı.
Sonrasında, Avukat Aylin Arslantatar ve Mustafa Kemal Zengin, savcı ile görüşmek talebinde bulundu. Mahkemeden alınan izinle, savcının makam odasına kayıt cihazı yerleştirilerek görüşme kaydedildi. Eylül ayında Bağcılar Özel Şafak Hastanesi'nin de faaliyetleri askıya alındı. 9 Ekim'de soruşturmasını tamamlayan Savcı Y.E, fezlekesini hazırladı. Fezlekede, bebeklere yapılması gereken tedavi ve bakım yöntemlerinin yapılmadığı, hastalara pasif ötenazi uygulandığı ve yenidoğan bebeklerin yüzde 90'ının hayat haklarının ellerinden alındığı belirtildi.
11 Ekim'de, Savcı Y.E'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturma kapsamında, kimliği belirlenen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi ve şüpheliler gözaltına alındı. 14 Ekim'de emniyet işlemleri tamamlanan şüphelilerden 4'ü serbest bırakıldı, aralarında 2 avukatın da bulunduğu 8 zanlı ise Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, 8 şüpheliden 5'inin tutuklanmasına, 3'ü hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.
16 Ekim'de, fezlekenin gönderildiği Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırladı. İddianamede, ölen 10 bebek "maktul", 5 kişi "müşteki", Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü "suçtan zarar gören", 19 hastane ve sağlık şirketi ise "malen sorumlu" olarak yer aldı. Doktor şüpheli Fırat Sarı'nın liderliğindeki suç örgütünün, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu sağlamak amacıyla hastaların 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla özel hastanelere sevk edildiği belirtildi. Örgütün amacı, SGK'den üst sınırdan ödeme almak olarak ifade edildi.
İddianame Detayları
- Şüpheli Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
- Şüpheli Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis istendi.
- Aralarında doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 18 şüpheli hakkında da "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası talep edildi.
Bu arada, Savcı Y.E'nin tehdit edilmesine ilişkin soruşturma devam etmektedir.
Yenidoğan Çetesi Soruşturmasında Hastaneler Üzerine Alınan Önlemler
112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışanlarla birlikte hareket eden bu suç örgütünün, bebek acil hastalarının belirli özel hastanelere sevk edilerek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddiaları üzerine İstanbul'daki 9 özel hastanenin ruhsatları iptal edildi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yazı göndererek, gerekli işlemlerin başlatıldığını bildirdi.
Bu yazının ardından, Özel Avcılar Hospital, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar ve Özel Silivri Kolan Hospital'ın ruhsatları iptal edildi.
Kararın Tebliği ve Hastanelerin Durumu
Karar sonrası, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, polis eşliğinde hastanelere giderek ruhsat iptali kararını tebliğ etti. Tebliğin ardından bazı hastanelerin tabelalarının söküldüğü gözlemlendi. Polis ekipleri, hastanelerin çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Bazı hasta yakınları, tedavi gören yakınlarını almak için hastanelere geldi. Özel Güney Hastanesinin kapısına "Hastanemizde tedavi ve hasta bakım hizmetleri durdurulmuştur." ibaresi asıldı.
Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesinin çalışanları, alınan kararı protesto ederken, bazıları gözyaşlarına hakim olamadı. Çalışanların burada bekleyişleri sürerken, hastanelerin kapatılması sonrası hastaların sevki için hazırlıklara başlandı.
Hastaların Sevki ve Ailelerin Tepkisi
Hastanelerdeki hasta yakınları, ruhsatları iptal edilen hastanelerde daha önce tedavi gören veya hayatını kaybeden çocukların aileleri hastane önlerinde toplandı. Özel Avcılar Hospital'da torunu daha önce tedavi gören bir kadın, hastane önünde tepki gösterdi. Özel Güney Hastanesine gelen Nazlı ve Mesut Ahi çifti, 2023'te bebeklerinin 3 gün boyunca hastanede tutulduğunu ve daha sonra başka bir hastaneye sevk edildiğini anlattı. Anne Nazlı Ahi, çocuğunun tedavi sürecinde yaşadığı sıkıntıları gözyaşları içinde dile getirdi.
Özel Avcılar Hospital'da dünyaya gelen bebeği tedavi edilen Ercan Gökdoğan, bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek başka bir hastaneye sevk edileceğini ifade etti. Bu olaylar, sağlık sistemindeki sorunları ve yenidoğan bebeklerin haklarını koruma gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Sonuç
Yenidoğan çetesi soruşturması, sağlık sektöründe ciddi bir güven bunalımına yol açtı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için sağlık sisteminin gözden geçirilmesi ve yenidoğan bebeklerin haklarının korunması adına daha etkin önlemler alınması gerekmektedir.