Yılbaşı Piyango Biletlerinde Korsan Sorunu ve Satıcıların Çağrısı

Yılbaşı Piyango Biletlerinde Korsan Sorunu

Yılbaşına yaklaşırken piyango bileti satışları hız kazanırken, 'korsan tezgah' sorunu da gündeme bomba gibi düştü. Maliye Bakanlığı'na seslenen Milli Piyango satıcısı İsmail Koçak, "Ya korsana izin vermesinler ya da bizi de korsan yapsınlar. Boşuna vergi ödeyip odaya para ödemeyelim" dedi.

Milli Piyango, 2025 yılı için düzenlenecek yılbaşı çekilişinin büyük ikramiyesini 600 milyon lira olarak belirleyince, şansını denemek isteyenler bilet almak için kuyruğa girdi. Ancak yılın son günlerine yaklaşılmasıyla birlikte korsan bilet satışları, piyango bileti satıcılarını ciddi şekilde etkiledi. İzmir’de piyango bileti satışında korsan tezgahların artması, bu durumu daha da görünür hale getirdi.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Milli Piyango satıcısı İsmail Koçak, korsan satıcılarla mücadele ederken yaşadıkları zorlukları dile getirdi ve Maliye Bakanlığı’na çağrıda bulundu:

''Bazı arkadaşlar, ‘Biz size ekmek yedirmeyeceğiz’ diyorlar''

“Üç yıldır bu işi resmi olarak yapıyorum. Odaya kayıtlıyız ve vergimizi ödüyoruz. Ancak korsan tezgahlarla ilgili sorunlar her yıl artıyor. Yazın da kışın da buranın soğuğunu çekiyoruz. Bu bizim tek gelir kaynağımız. Yılbaşına son 10-15 gün kala korsanlar ortaya çıkıyor ve bu da bizim ekmeğimize mal oluyor. Bu durum gerçekten çok ayıp. 10-15 gün için neden bizim ekmeğimizi bölüyorlar, bunu anlamak mümkün değil. Biz burada zorluklarla çalışıyoruz ama bazı kişiler, ‘Biz size ekmek yedirmeyeceğiz. Biz burada 40 yıldır varız, siz yeni geldiniz’ diyorlar. Ancak onların burada 40 yıl olması, korsan olarak gelenleri haklı çıkarmaz” şeklinde konuştu.

''Kimse kimsenin ekmeğine mal olmasın''

Korsan tezgahların kaldırılması için yetkililere seslenen Koçak, “Yetkililere korsan olayını bir an önce kaldırsınlar ya da bizi de korsan yapsınlar. Boşuna vergi ödeyip odaya para vermek zorunda kalmayalım. Resmi prosedür neyse ona uysunlar. Kimse kimsenin ekmeğine mal olmasın. Korsanlar, kendi kazançları için bizim ekmeğimizi baltalıyorlar. Bu duruma bir çözüm bulunsun” dedi.

İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Odası Başkanı Paşa Çakmak, birçok satıcının aynı korsan satış sorunundan şikayetçi olduğunu belirtti. Çakmak, durumu örneklerle şöyle açıkladı:

''Otelini bırakıp gelmiş, bayiye rakip olmuş''

“Konak Meydanı’nda korsan tezgah açmış biri bilet satıyor. Pos makinesi başka birine ait. İnsanlardan fark alıyorlar. Biz bunları şikayet ediyoruz ama herhangi bir hareket olmuyor. Bir otel sahibi, otelini bırakıp burada korsan olarak satış yapıyor. Bir market, seyyar bayiyi önüne tezgah açarak ‘Biletleri bizden alın’ diye anons yapıyor. Bu kadar aç kalan insanlar mı var? Bir otel sahibi, bir market sahibi burada korsan tezgah açıyor. Konak Meydanı’nda hiçbir oda kaydı olmayan, babasından maaş alan bir hanımefendi, pos makinesi alıyor. Hani Maliye Bakanı, ‘Başkasının pos makinesini kullananlara ceza keseceğiz’ demişti? Bu vergi kaçakçılığıdır. Fark alıyor olmaları da suç.”

“Gücümüz yetmiyor bunlara”

Korsan tezgah açanlarla ilgili şikayetlerinin sonuçsuz kaldığını belirten Çakmak, “Her tarafa şikayet ediyoruz ama hiçbir hareket yok. Korsanları Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Sigortalara şikayet ettim ama maalesef hiç kimse yanımızda değil. Biz devletin menfaatleri için çalışıyoruz. Bu işi ehli olan insanlar yapsın. Çünkü kayıtlı olduğumuzda Maliye Bakanlığı’na para yatırıyoruz. Bizim mücadelemiz, devletin kasasına bir lira daha nasıl fazla para aktarırız. Ancak korsanlar bu parayı yatırmıyor. Otel sahibi burada çalışıyorsa, onu beyan etmesi gerekiyor ama etmiyor. Vergi kaçırıyor. Bu kişiler, ‘Hiçbir şey yapamazsın’ diyerek büyük laflar ediyorlar. ‘Bizim arkamızda birileri var’ diyorlar. Hatta birileri Konak’ta kavga çıkardı ve ‘Beni kimse kaldıramaz, Allah gelse çıkaramaz’ dedi. Gerçekten güçsüz kalıyoruz, korsanlarla mücadele edemiyoruz, elimizde bir şey yok.”

''Onların kimlikleri var''

Resmi bayilerin kart sahibi olduğunu ifade eden Çakmak, “Kayıtlı bayiyi ayırmak için… Onların kimlikleri var. Biz oda olarak kimlik çıkardık. Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na yönlendiren bir QR kod var. Bu karttan bunun resmi bayi olduğunu anlayabiliriz. Türkiye’de sadece İzmir’de böyle bir sistem var. İnsanların bayiden bilet almalarını sağlamak zorundayız” dedi.

Kaynak: Yeniçağ