35,3152$% -0.15
36,5168€% -0.38
43,8865£% -0.92
3.006,75%0,75
2.648,17%0,92
9.930,56%1,02
Yılmaz Erdoğan’ın kaleme aldığı ve ilk kez 1993 yılında sahnelenen “Kadınlık Bizde Kalsın” adlı oyun, 31 yıl aradan sonra tiyatro sahnesine geri döndü. O dönem, izleyici rekorları kıran bu eser, Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey’in isteği üzerine Yılmaz Erdoğan tarafından güncellenerek sahnelendi. Revize edilen bu versiyon, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Geçmişte olduğu gibi oyunun başrolünü üstlenen Yasemin Yalçın, projeyi yeniden sahnelemenin mutluluğunu yaşıyor. Yalçın, “Çok özlediğim ve her zaman tekrar oynamayı düşündüğüm bir oyundu. Yılmaz da yoğun bir çalışma içinde olmasına rağmen bizi kırmadı,” şeklinde duygularını ifade etti.
Yasemin Yalçın, “Kadınlık Bizde Kalsın”ın toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet ve kadın-erkek ilişkileri konularında önemli mesajlar sunduğunu vurguladı: “Bu oyun, hem kadınlar hem de erkekler için önemli bir deneyim. Ancak erkeklere biraz daha büyük bir ayna tuttuğumuz bir yapım. Günümüz erkekleri, geçmişe oranla daha büyük bir erozyona uğradı. Çabuk para kazanma, çabuk ilişki kurma ve bu özgüvenin paraya dayalı baskısıyla yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Kadınlar da 80’li yıllara göre benzer bir erozyona maruz kaldı. En korkuncu, elindekini kaybetme korkusu ya da paralı birini bulma endişesiyle estetik salonlarına akın etmeleri. Günümüzün sorunlarını mizahi bir dille ele alarak, seyirciye kadın-erkek ilişkisinin nereye gittiğini ve nasıl olması gerektiğini anlatıyoruz.”
Oyun yönetmeni Özer Aslan, “Kadınlık Bizde Kalsın” hakkında şunları belirtti: “Bugün yaşanan kadın cinayetleri ve toplumsal sorunlar göz önüne alındığında, kadın meselesi üzerine mizah yapmak çok hassas bir konu. Yılmaz Erdoğan gibi bir ustayla çalışmak, bu durumu daha da anlamlı kılıyor. 90’lı yıllardan bu yana Türkiye’de ve dünyada kadın hakları konusunda büyük bir ilerleme kaydettik. Yılmaz Hoca, bu konudaki hassasiyetinden ötürü oyunu yeniden kaleme aldı.” Aslan, “Peki, oyunu kimler izlemeli?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Toplumsal cinsiyet meselesi yalnızca kadınları ilgilendirmiyor. Kadınların özgür ve mutlu olamadığı bir coğrafyada erkeklerin de mutluluğu söz konusu olamaz. Bu nedenle özellikle erkeklerin bu oyunu izlemesi gerekiyor.”
“Kadınlık Bizde Kalsın” oyununun metnini yeniden kaleme alan Yılmaz Erdoğan, “Bu talep Yasemin ve İlyas’tan geldi. Benim için de oyunu yenilemek, eskiyen bölümleri çıkarıp güncel parçalar eklemek adına bir fırsat oldu. Üçte ikisine yakın bölümü yeniden yazdım. Eski bir binada kapsamlı bir tadilat yapmak gibi bir şeydi,” diye konuştu. Erdoğan, sorunları çözmenin en etkili yollarından birinin mizah olduğunu belirtti: “Eşitsizlik, şiddet ve kadının üzerindeki diğer baskılar üzerine etkili bir şekilde gitmenin en güzel yolu komedi. Birçok insan küfürden etkilenmez ama alay edilmek, zoruna gider. Bunun nedeni, yaptığı ahmaklığın ya da alçaklığın üst perdeden yüzüne vurulmasıdır. Bu, sadece zalim değil, aynı zamanda aptal olduğunun hatırlatılması anlamına gelir. Yergiyi yapan tarafın özgüvenli yapısının da altını çizer.”
Hafsanur Sancaktutan ve Kubilay Aka’nın İlişkisi Hakkında Gelişmeler