37,9925$% 0.03
41,1558€% 0.13
49,2288£% 0.19
3.692,80%0,41
3.021,48%0,33
9.725,25%4,58
34 yaşındaki serebral palsili sporcu Canan Doğan, binicilikte “tek para at terbiyecisi” unvanını kazanarak engelleri aşabileceğini bir kez daha kanıtladı. Üç tekerlekli bisiklet koşusuyla başladığı atletizm alanında, ilk yarışını başarıyla tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Doğum sırasında beynine oksijen gitmemesi nedeniyle serebral palsili olarak dünyaya gelen Canan, spora olan tutkusu ve resim sevgisiyle hayatına anlam katmayı başardı. Yalova’da yaşayan bu azimli sporcu, 2019 yılında tanıştığı binicilik sporunda, yüzde 99 engeline rağmen kısa sürede önemli ilerlemeler kaydetti.
İstanbul’da 2021 yılında düzenlenen “para at terbiyesi” yarışmasına katılan Canan, at üzerinde desteksiz kalmayı başararak “tek para at terbiyecisi” unvanını kazanmıştı. Bu başarısı, onun azminin ve kararlılığının bir göstergesiydi.
Binicilikteki gelişimini sürdürmek isteyen Canan, ailesinin yönlendirmesiyle 6 ay önce Bağcılar Belediyesi Engelliler ve Gençlik Spor Kulübü bünyesinde “frame running” yani üç tekerlekli bisiklet koşusuna başladı. Bu yeni spor dalı, ona yeni bir özgürlük alanı sundu ve antrenmanlar sonrasında Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından 15-16 Şubat’ta Mersin’de düzenlenen “Para Atletizm Olimpik Deneme Yarışları”na katılma fırsatı elde etti.
Canan, bu önemli yarışta ilk deneyimini yaşayarak hem ailesini hem de antrenörlerini sevindirerek başarıya imza attı.
– Canan Doğan’ın Ablası Gülşah Doğan: “Bisiklet Üzerindeyken Kendini Özgür Hissediyor”
Canan’ın ablası Gülşah Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin vücut diliyle iletişim kurabildiğini ve 6 yıldır sporun aktif bir parçası olduğunu belirtti. Kardeşine antrenmanlarda eşlik ettiğini ifade eden Doğan, “Canan, sürekli sandalyede oturduğu için bisiklet üzerindeyken kendini gerçekten özgür hissediyor. Desteksiz ve yanında kimse olmadan koşabiliyor. Disiplinli bir şekilde çalışıyor ve spor yapmayı büyük bir keyifle sürdürüyor.” dedi.
– “Yarışı Ağlayarak ve Ellerim Titreyerek İzledim”
Gülşah Doğan, üç tekerlekli bisiklet antrenmanları için haftada 3 gün Yalova’dan İstanbul’a seyahat ettiklerini belirterek, “Kardeşim yıllardır koşma hayalini gerçekleştirmek istiyordu. 34 yaşında ve daha önce hiç ayakkabı eskitmemişti. Şu an antrenmanlarda bile ayakkabıları delinip yırtılabiliyor. Diğerleri ayakkabılarını yırtınca üzülürken, Canan bunu yapabildiği için mutlu oluyor. Uzun mesafelere rağmen asla pes etmiyor ve mücadelesine devam ediyor. Bu başarı, bizim için büyük bir şans. İlk yarışımıza katıldık ve çok güzel geçti. Yarışı ağlayarak ve ellerim titreyerek izledim. Kardeşimle gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.
Kardeşinin çalışmalarda asla pes etmediğini vurgulayan Doğan, “Engelli kardeşlerimiz kendilerini eve kapatmasınlar. Canan yaptıysa herkes yapabilir. Önemli olan azim, istek ve kendine inanmaktır. Kardeşim bu spor dalının ilk kadın sporcusu. İnşallah tek kalmaz ve rakipleri çoğalır.” ifadelerini kullandı.
– Antrenör Ömer Cantay: “Yarışın Gözde Sporcusu Oldu”
Tekerlekli Sandalye Milli Takım Antrenörü Ömer Cantay, Canan’ın azimli bir sporcu olduğunu belirterek, “Deneme sürecinde Canan’daki ışığı görünce devam etmeye karar verdik. İlk yarışında çizgiye hiç değmeden, diskalifiye olmadan çok güzel bir şekilde yarışı tamamladı. Yarışın gözde sporcusu oldu. Şimdi milli takım sonuçlarını bekliyoruz.” dedi.
Bu hikaye, azmin, kararlılığın ve inancın engelleri aşabileceğinin en güzel örneklerinden biridir. Canan Doğan, hem kendi hayatında hem de çevresindekilere ilham vermeye devam ediyor.
Türkiye Güreş Milli Takımı 2025 Dünya Kulüpler Kupası’nda İkincilik Aldı