DOLAR

44,3584$% 0.05

EURO

51,5319€% 0.03

STERLİN

59,5556£% 0.13

GRAM ALTIN

6.507,42%2,07

ONS

4.566,98%2,11

BİST100

13.045,73%0,89

Sabah Vakti a 02:00
İstanbul AZ BULUTLU 12°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Isparta’da 800 yıllık ağaçlardan kestane hasadı

Isparta merkeze bağlı Yenice Mahallesi’nde yaşayanlar ve ziyaret etmeye gelen kişiler topladıkları kestaneleri ateşte pişiriyor.

En genci 100, en yaşlısı 800, çoğunluk olarak ise 500 yaşında olan ağaçlar sayesinde bahçe sahipleri kestaneleri satarak gelir elde ediyor. Yenice Mahallesi’nde kestane ağaçları yaklaşık olarak 30 dönümlük bir alanda yer alıyor. 

Neredeyse her yıl düzenli şekilde bahçelerini ziyarete gelenler arasında olan Emine Dolmaz hem sahipler hem de ziyaretçiler için yıl içinde düzenlenen geleneksel bir etkinlik olduğunu söyledi.

“GECEDEN DÖKÜLEN KESTANELER TOPLANIYOR”

Emine Dolmaz’ın eşi Nuri Dolmaz ise “Gün ışımaya başladığında geceden dökülen kestaneler toplanıyor. Biz biraz geç, saat 09.30-10.00 gibi geldik. Eşimizle, dostumuzla burada yiyip içiyor, sohbet ediyoruz. Günümüzü değerlendirip akşam evimize dönüyoruz.” dedi.

KESTANE HASADI YÖNTEMİ DİĞER NESİLLERE AKTARILIYOR

Yenice Mahallesi Muhtarı ve kestane üreticisi İsmail Akkaya, bölgede kestane hasadının nesilden nesile aktarıldığını söyledi. Ayrıca hasadın yaklaşık 45 gün boyunca ağaçlardan toplanmasıyla sürdüğünü belirtti.

HASAT, 45 GÜN SÜRÜYOR

Akkaya, “Bu topraklarda yüzyıllardır atalarımız hasat yapıyor. Biz de Allah’ın izniyle bu hasadı devam ettirmek istiyoruz. Ağaçlarımız asırlık ve çok yüksek. Aralarında tescillenen 800 yıllık ağaçlarımız var. Bu nedenle ağaçlara çıkıp silkme imkanımız yok. Biz yaklaşık 45 gün boyunca kestane ağaçlarının altında bekleyerek hasat yapıyoruz.” dedi.

“HASAT DİĞER YILLARA GÖRE DAHA İYİ”

Isparta’daki Yenice Mahallesi kestane bahçelerinin bu yılki hasadı, geçen yıla göre daha verimli ve kaliteli görünüyor. Geçen yıllarda 14-15 ton olan kestane bu yıl 30 ton olarak bekleniyor. Geçen yıl yağışın az olması nedeniyle kestanelerin daha çatlak olduğunu, bu yılki yağışlarla birlikte ürünlerin daha diri ve kaliteli hale geldiğini aktarıldı.

KESTANE FİYATLARI

İsmail Akkaya, kestanelerin boyutlarına göre fiyatlandırmasıyla birlikte küçük boy kestanelerin 75-100, orta boy kestanelerin 100-150, büyük boy kestanelerin ise 200-250 lira olarak satılabileceği söylendi.

ANITSAL AĞAÇ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kültür envanterinde Yenice Mahallesi’ndeki tarihi kestane ağaçları anıtsal ağaç olarak da biliniyor. Anıtsal ağaç, yaşı, boyutu, gövde kalınlığı, tarihi geçmişi veya kültürel ve doğal değeri nedeniyle özel olarak korunmaya değer görülen ağaçlara söyleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Ensonhaber

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Taşacak Bu Deniz’de Oruç Furtuna’nın Akıbeti: Öldü mü, Diziden Ayrılıyor mu?

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0